Номади који не питају за цијену

приредио: Миленко Киндл
Номади који не питају за цијену

Гдје љетују супербогаташи, оних 63.000 припадника елите који располажу богатством од 100 милиона долара и више, истражио је "Фајненшел тајмс".

Од Бразила до Кине, типични супербогаташ има најмање пет некретнина. Њихов захтјевни номадски стил живота тражи да имају дом у Лондону, јужној Европи, Алпама, Сједињеним Америчким Државама и на Карибима.

Нови богати Бразилци придружили су се Американцима на обронцима Вејла и Аспена, док британски и европски богаташи за Божић хитају у своје викендице у Алпама, гдје је "стари" новац одавно донио софистицираност Гштаду и Мегеву.

Руси, с друге стране, тренутно најактивнији играчи у европској лиги супербогаташа, посљедњих десет година купују велике парцеле на луксузном скијалишту "Куршевел 1850".

- Елитне дестинације привлаче купце из свих крајева свијета. Али Руси обично иду тамо гдје су други Руси, често пратећи траг неког олигарха - каже Дејвид Форбс, шеф компаније "Savills Private Office" која се бави свим врстама захтјева богатих.

Ако је то тачно, Руси ће окупирати Сент Бартс, који је дуго био популаран међу Французима, али је недавно за 59 милиона фунти велики комад некретнине купио Роман Абрамович.

Мистични, са својим краљевским везама, Бахами и Барбадос такође су популарни међу богаташима, а некретнине се тамо продају и за 50 милиона долара.

Али популарност Бахама и Барбадоса могао би преузети Кануан, ново приватно острво гдје се парцеле потихо продају по цијени од пет до 20 милиона долара. Острво ће имати терен за голф и марину у коју може упловити свака грдосија.

Међу Европљанима су све популарније и јужноафричке дестинације. Британци се око Божића селе у Кејптаун.

За Ускрс се богаташи селе у палате на обали језера Комо, гдје близина швајцарских Алпа пружа посљедњу прилику за скијање, или одлазе на сафари излете из Кејптауна када почиње прва миграција дивљих звијери. У мају се мора бити у Лондону, чија сезона почиње када и годишњи "Chelsea Flower Show".

Лондон, и у мањој мјери Париз и Менхетн, задовољавају све потребе богатих придошлица из Индије, Азије и са Пацифика. Блискоисточни Арапи стижу у мају у Лондон да би побјегли од врућине у својим градовима. Уз шопинг у "Херодсу" редовно присуствују тркама у Ројал Ескоту.

За богаташе из Катара који већ посједују велики број некретнина у центру Лондона, као и у Олимпијском селу, одлазак у Лондон је готово као повратак кући. Супербогаташима је Лондон привлачан због образовања дјеце, личне безбједности, економске и сигурности улагања, као и космополитске културе и шопинга. Нимало безначајно, Лондон је само осам сати од Њујорка и Дубаија.

Љети је Азурна обала мјесто гдје се богати враћају са својим јахтама. Кад нису на мору, живе у вилама на Кап Ферату и Ували милијардера у Кап д'Антибу, гдје цијене некретнина већ сто година само биљеже раст, а редовно су изнад 30 милиона евра.

Звук хеликоптера свједочи да млађе генерације крећу у забавнији Сен Тропе остављајући оне с тежим фискалним проблемима у густо набијеним апартманима низ пут до Монака. Осим Американаца који хрле у своје домове у Мајамију и на Хавајима, и Аустралијанаца који путују за Бали, јул и август наговјештавају велике миграције према Медитерану.

Грчки бродовласници плове мирно бурним водама рецесије према породичним кућама на сјеверном Егејском мору те луци Хели на Пелопонезу, гдје Скандинавци и Европљани купују виле за своте од три до 20 милиона евра.

Нова сјајна звијезда

У класичном медитеранском троуглу јавила се и нова сјајна звијезда: Црна Гора и Порто Монтенегро. Лорд Ротшилд главни је инвеститор у Порто Монтенегру за који "Фајненшел тајмс" каже да цијене некретнина износе упола мање од оних на југу Француске, те да луксузна марина привлачи богату интернационалну клијентелу у којој доминирају Британци и Европљани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана