Њих двојица су најфотографисанији амстердамски рибари VIDEO

Агенције
Њих двојица су најфотографисанији амстердамски рибари VIDEO

Са дна амстердамских канала током године се извуче велики број одбачених бицикала. То је неопходно да би се ти водни путеви очистили и да би се омогућио несметан пролазе чамцима и бродовима кроз канале.

Тим несвакидашњим послом баве се - "рибари" су на бицикле. Јан де Јонге и Свавек Верворт управљају специјалном бродском дизалицом помоћу које извлаче бицикле са дна амстердамских канала, чије укупна дужина је тек нешто мање од 100 километара.


Они, током године, са дна извуку око 15.000 до 20.000 бицикала. Амстердам је познат као град у коме има више бицикла него становника, пошто их становници, њихови гости, као туристи користе за сналажење по граду.

Неких 20 одсто бицикала заврши у води због јаких вјетрова, док један број људи намјерно баце. Добра ствар у цијелој причи је то што се одбачни бицикли, послије вађења из воде, рециклирају.

А несвакидашњи пецароши Јонге и Верворт, захваљујући свом нобичном послу, вјерују да су међу најфотографисанијим туристичким атракцијама у холандској престоници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана