Њемачки авантуриста залудио свијет лажима

Борис Ђурић, Spiegel.de
Њемачки авантуриста залудио свијет лажима

Дописник њемачке АРД телевизије Карл Бругер оживио је необичну причу која се десила крајем шездесетих година прошлог вијека када се један Европљанин појавио у бразилској области Акре тврдећи да је он заправо поглавица.

Мистериозни човјек, који је својевремено изненада "испливао" у дубоко у региону Амазона, на себи је имао само комад одјеће и перо у коси. Носио је лук са стријелама и тврдио да је Татунка Нара, поглавица племена Уга Монгулала. Нико раније није чуо за то име бразилског индијанског племена. Осим тога, он уопште није личио на америчког Индијанца. Био је бијелац и имао је јак француски акцент. Говорио је да је дијалекат наслиједио од мајке која је била њемачка часна сестра коју су отели Индијанци. Такође је објашњавао да његови људи живе у малом граду смјештеном у ланцу пећина. Рекао им је да се град зове Акакор и да се у њему прича неколико језика укључујући њемачки, што је посљедица рађања дјеце, потомака нацистичких војника који су у Амазон стигли на војним подморницама. Гдје год би испричао ову причу нико му не би вјеровао. Али пошто невјероватна збивања нису неуобичајена на подручју Амазона нико није обраћао пажњу на Татунку Нара. Он је чак оставио позитиван утисак и мало би се о њему знало да се није заинтересовао управо дописник њемачке АРД телевизије Карл Бругер.

- Ово је једна од најневјероватнијих прича које сам чуо. Татунка је причао о тајним ритуалима предака његовог племена, упадима бијелих варвара па чак и посјетама ванземаљаца. Он је говорио живописно и са много детаља и страсти да би мало ко помислио да су ти догађаји можда измишљени - каже Бургер. Нијемац је те приче преточио у књигу "Хронике Акакора", која је доживјела одређени успјех и у одређеним круговима интелектуалаца, посебно из покрета "Њу ејџ", сматрана је готово светом књигом. Познати истраживач океана Жак Кусто посјетио је Амазон 1983. године и узео је Татунку за свог водича. Чак се радња познатог филма "Индијана Џоунс" бави градом Акатором у Амазону.

Сва та прашина, која се подигла око "Индијанца из Њемачке" и његових фантастичних прича довела је до процвата туризма у регији Брацелос. Амазон је одувијек био привлачан авантуристима и ловцима на злато и многи су мислили да се у једном његовом дијелу налази Елдорадо, област са огромним количинама драгоцјеног племенитог метала. Татунка је такође прихватио тај мит и данас прича да се налазиште злата смјештено на извору ријеке Рио Араса.

Татунка је заправо Ханс Гинтер Хаук, који је рођен у њемачком граду Груб ам Форст, а не у Рио Негро 1941. како он сам тврди. Према тврдњама Нијемца Рудигера Небергала, Хаук је у ствари њемачки авантуриста, који је 1966. године напустио жену и дјецу и укрцао се у трговачки брод "Дорте Олдендорф" и на крају се изгубио негдје у Бразилу. Хаук је наводно читао много књига о Тарзану и одмалена је причао фантастичне приче. Он је у једном тренутку био везан за неразјашњена убиства у области Амазона и неки су тврдили да има неку психичку болест. Без обзира на све, његове фантастичне приче су помогле становништву да зарађује од туризма и разних авантуриста који још вјерују да Елдорадо постоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана