Њемачка у локдауну - шта то конкретно значи?

Танјуг
Foto: AA

БЕРЛИН- Њемачка је од данас у строгом локдауну, као што је то учинила у марту када су ресторани, кафићи и продавнице први пут затворени и јавни живот у великој мјери замро, а сада су ограничења још строжа.

Све мјере које су канцеларка и 16 премијера донијели у недјељу биће примјењиване бар до 10. јануара.

Кратак, али строги локдаун треба да преокрене ствари, односно да смањи број новозаражених и број смртних случајева, пише Дојче веле.

Међутим, остаје отворено питање шта ће се догодити ако број новозаражених почетком јануара и даље буде знатно већи од 50 на 100.000 становника у року од седам дана.

Многи стручњаци претпостављају да ће бројеви остати високи и сасвим је могуће да ће почетком године драстична ограничења бити продужена.

Пет особа - пријатеља, рођака или познаника и даље се могу приватно састајати, али само ако су из два домаћинства. Дјеца млађа од 14 година се не рачунају.

Током божићних празника од 24. до 26. децембра доћи ће до лаганог попуштања - тада ће бити дозвољено да као гости дођу највише четири особе "из најужег породичног круга" које не припадају домаћинству.

То значи да ће правило - максимално пет особа - бити прекршено у многим породицама.

У одлуци од недјеље тачно је наведено кога смијете да примите у кућу - супругу или супруга, животног партнера, најближе рођаке, браћу и сестре и њихову дјецу, као и све особе које припадају домаћинствима те групе људи.

И за Божић важи правило да се не рачунају дјеца млађа од 14 година. Колико је велики страх политичара да ће заразе поново порасти након Божића, показује њихов апел грађанима да добровољно смање контакте у данима прије Божића, као нека врста превентивне мјере.

Послије Божића поново важи правило пет особа, два домаћинства.

А онда, неколико дана касније тмурни дочек Нове године - забрана окупљања важи 31. децембра и за Нову годину.

Ватромет је забрањен на одређеним мјестима - гдје тачно, то ће одредити општине.

У сваком случају, ове године ће бити мање ватромета, чак и на дозвољеним мјестима јер постоји забрана продаје нових пиротехничких средстава.

Тамо гдје је број зараза посебно висок, савезне покрајине имају могућност да оду још даље са ограничењима контаката.

На примјер, Бранденбург, гдје је број инфекција недавно нагло порастао, увео је ноћни полицијски сат, који такође ступа на снагу од средине седмице.

Готово све радње мораће да се затворе од данас - поред ресторана, хотела, кафића и културних институција, који су затворени још од почетка новембра.

Отворени су супермаркети, пијаце, трговина пићима, продавнице здраве хране, апотеке и дрогерије. Бензинске пумпе и аутосервиси такође, као и продаваонице бицикала. Физиотерапеутима је дозвољен рад. Поште остају отворене, банке и штедионице такође. Ресторани ће и даље моћи да врше доставу по наруџбини.

Али, пијаце за божићне јелке се такође затварају данас, као и фризерски салони. Јавно испијање куваног вина такође је забрањено од данас, као и јавно конзумирање свих врста алкохола.

Ове године пјевање није дозвољено. Правила се такође односе на синагоге и џамије. Анкете су показале да многи људи уопште неће ићи у цркву на Божић.

У старачким домовима становници и њихови неговатељи би требало чешће да се тестирају, а влада старијима од 60 година осигурава заштитне маске ФФП2.

На мјестима где је број зараза посебно велики, планирано је да посјетиоци морају да показати негативан тест на корону.

Школе и вртићи су затворени од 16. децембра до 10. јануара.

Што то конкретно значи, разликује се у зависности од савезне покрајине. На пример, у Берлину кажу да би требало омогућити „учење код куће вођено школом", а за ученике основних школа треба осигурати могућност надзора.

Трговци на мало, попут продавница одјеће, надали су се да ће се према њима поступати великодушно као и према ресторанима и културним институцијама који су затворени већ неколико седмица - они за новембра и децембар од државе добивају до 75 одсто своје зараде остварене у истом раздобљу 2019. године.

Међутим, продавнице које се сада морају затворити, добијају мање - субвенцију само за фиксне трошкове, као што је закуп.

Тако ће то бити тихи, готово језиво тихи празници, оцењује Дојче веле и наводи да канцеларка и 16 премијера планирају да се поново састану 5. јануара како би разговарали о томе како ће се живјети у Њемачкој након 10. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана