Нинџа ратници служе госте

Тања Шикањић
Нинџа ратници служе госте

Угоститељи су се одавно свим снагама упустили у такмичење без граница. Гурмански специјалитети одавно су престали да буду главно оружје власника ресторана, који у борби за госта више свакодневно помјерају границе могућег.

У жељи да буду другачији уронили су у воде егзибиционизма, увјерени да ће на тај начин поразити конкуренте и остварити жељени профит.

Њујорк постаје све привлачнији посјетиоцима и због свог несвакидашњег ресторана "Нинџа село", који, поред добре гастрономске понуде, пажњу својих посјетилаца плијени и конобарима одјевеним у нинџа ратничке одоре и њиховим начином услуге који је обогаћен нинџа покретима са ножевима, ватром и димом, преноси Анадолија.

Ресторан је направљен по узору на средњовјековни замак нинџи, а многи овдје долазе и због специфичног умјетничког доживљаја.

Сваки конобар, односно нинџа ратник током служења госта извешће специјални перформанс.

Маскирани ратници су готово нечујни, вјешти, мистични, тако да је чаролија загарантована.

Нинџе важе за "невидљиве" особе обучене да ураде нешто, а да их други не примијете.

Њихово оружје и тактика су дјелимично настали из потребе да се сакрију и одбране од самураја.

Ресторан, чије уређење је коштало чак 3,5 милиона долара, сваке вечери угости око 400 посјетилаца.

Ријеч је о туристичкој сензацији капацитета до 120 особа, а за ручак у њему неопходно је резервисати посјету и неколико дана раније.

Просјечан оброк у овом ресторану кошта око 75 долара, али многи Американци и туристи су заљубљеници нинџа ратничке митологије и не жале да плате и високу цијену несвакидашњег угођаја овог подземног ресторана који је дизајниран у стилу подземне мрачне пећине и лавиринта.

Конобарску услугу у ресторану обавља око 30 "нинџа ратника", који неријетко вичу и различитим перформансима без даха остављају своје муштерије.

Скупи суши доносе нинџа ратници у окружењу средњовековног нинџа дворца. Осим што доносе наручену храну, конобари госте уводе у тајанствени нинџа свијет низом малих перформанса.

Кристофер Вега, конобар који већ осам година ради у овом необичном ресторану, каже да посјетиоци најчешће ресторан напуштају задовољни и усхићени, али да нису ријетке ситуације ни када из ресторана изађу уплакани и престрашени перформансом "нинџа".

- Овдје је увијек нека акција. Посебно морате бити опрезни приликом уласка у ресторан кроз подземни ходник у којем вас чекају различите замке од дима и пламена. Животи муштерија су у сталној опасности, а у опасности је и њихов новчаник, јер изврсна храна коју служимо такође кошта - казао је Вега.

Њемачки пар Дезире и Гундер Страб тврде да је незабораван ужитак бити у нинџа ресторану и савјетују све посјетиоце да у свом програму обавезно имају и посјету овом ресторану.

Овај њујоршки ресторан има своју пословницу и у главном граду Јапана, Токију.

Необични ресторани

Необични ресторани данас су присутни широм планете. Ручкови и вечере се служе испод океана или на дизалици, на висини од 50 метара. Услов је да гост не смије бити нижи од 1,5 метара. У ресторанима "Данс ле Ноир" у Паризу, Москви, Лондону, Њујорку и Барселони храна се наручује и једе у потпуном мраку, у украјинском граду Трускавец ресторан је саграђен у облику мртвачког ковчега и украшен погребним вијенцима, док "Хобит хауз" у Манили запошљава искључиво конобаре патуљастог раста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана