Нијемци траже алтернативе гријању на гас: Има их, али има и један проблем

Г.С.
Нијемци траже алтернативе гријању на гас: Има их, али има и један проблем

Гас је све скупљи, а разлози за то су различити.

Сада многи власници кућа у Њемачкој траже алтернативе за грејање на гас.

Има их више - проблем је замјена система.

Због високих цијена гаса многи Нијемци сада смањују гријање у својим домовима јер једва могу да плате потрошени гас. Залихе гаса у Њемачкој су рекордно ниске, и зато многи стручњаци излаз из те ситуације виде у алтернативнима начинима гријања.

Наступила је гасна криза

Средином јануара су гасне резерве у Њемачкој биле попуњене само 46,5 одсто, а мјесец да раније су биле попуњене 58 одсто. Расположива количина се примјетно смањује. Несташица постаје посебно јасна када се погледа претходна година. Складишта гаса у Њемачкој су у јануару 2021. била попуњена 58,2 одсто, а у децембру - више од 79 одсто.

Тренутно је у току гасна криза, каже Клаудија Кемферт која је одговорна за управљање енергијом на немачком Институту за економска истраживања (DIW). Сви морају да знају "да у будућности морамо одустајати од гаса и учинити све да бисмо више уштедјели. То је могуће и у кратком року, али је такође важно инсистирати на другим начинима гријања, посебно када је у питању предстојеће реновирање неке зграде", каже Кемперт.

Соларни систем само дјелимично замијењује гас

Даљи развој цијена гаса је врло тешко предвидети, каже Томас Цвингман, енергетски консултант у Центру за савјетовање потрошача у Сјеверној Рајни-Вестфалији. "Ми у овом тренутку претпостављамо да ће се, супротно нашој првобитној процијени, тренутни тренд наставити још неколико мјесеци. Дугорочно, процијењујемо да ће цијена гаса поново да падне", каже Цвингман. Али, Савјетовалиште за потрошаче ипак препоручује да се грађани информишу о алтернативним изворима енергије за гријање.

"Која могућност долази у питање и да ли се она исплати – зависи од тога колико је нека зграда добро изолована, колике су гријне површине и колико људи у њој живи", каже Цвингман. Термални соларни систем је економичнији за домаћинства са више од четири особе. Међутим, то не значи да ће тако нестати зависност од гаса. "Дио гаса - око 15 до 20 одсто – био би замијењен соларном енергијом", процијењује стручњак из Савјетовалишта за потрошаче.

Пелет или топлотне пумпе као алтернатива за гас

Потрошачима је за пелет потребно складиште. Да би се котао на дрвени пелет финансијски исплатио, мора се знати колико је стар систем гријања на гас и да ли гасни котао евентуално мора да се замијени. Ако је систем стар и предстоје ти трошкови, према процијени Саветовалишта за потрошаче, промјена би могла да се исплати. Осим тога, трошкови зависе и од цијена пелета. Зато паушална процијена није могућа. Инсталација котла на пелет је такође прилично сложена.

Друга могућност би било грејање топлотном пумпом. Топлотне пумпе извлаче топлину из околине, дакле, из ваздуха, воде или земље. Уз помоћ добијене енергије, расхладно средство испарава у посебној комори и потом се компримира. Тако се загријава, па и воду доводи до жељене температуре и затим се поново кондензује. И онда циклус почиње испочетка.

Да би топлотна пумпа могла да ради на климатски прихватљив и економичан начин, просторије морају бити довољно загријане са најнижом могућом неопходном температуром. То је температура до које у котлу мора да се загрије вода за грејање прије него што уђе у гријна тијела. За ефикасан рад система за грејање она не би требало да буде већа од 50 степени.

Топлотна пумпа може да се исплати

"Са наше тачке гледишта, топлотна пумпа може бити најбоље ријешење ако су термалне особине објекта одговарајуће. То значи да су гријне површине толико велике да је најнижа неопходна температура система максимално 50 степени", објашњава Цвингман. "Ако уз то и струја за топлотну пумпу долази из обновљивих извора енергије, онда имамо систем грејања који може да ради комплетно без емисије CO2."

Ако треба да се инсталира ваздушна топлотна пумпа и ако су гријна тијела таква да је најнижа основна температура довољна, улагање потребно за замјену ће бити подношљиво и може да се упореди са уградњом новог плинског котла. Томе треба додати и цијеви које би из спољне јединице водиле у кућу.

Савјетовалиште за потрошаче сматра да је тренутно тешко могуће да се брзо изведе таква промјена система за гријање. "Занатске фирме су пребукиране. Осим тога, за прелазак на топлотну пумпу потребни су мајстори који имају доста искуства са тим уређајима. Овдје је битно да се систем планира тако да одговара кући и потребама оних који у њој станују", савјетује Цвингман. Приликом планирања система увијек ваља направити и прорачун топлотног оптерећења.

Уштеда кроз енергетску оптимизацију

Новац се не може уштедјети само уз помоћ система за грејање. Власници кућа би требало да размишљају и о енергетској оптимизацији објекта, препоручује стручњакиња из DIW Кемферт. Дугорочно је, каже, важно ослањати се на обновљиве изворе енергије.

Центар за савјетовање потрошача такођер препоручује да се провјери собна температура. "На примјер, 19 степени је често довољно у кухињи и ходнику. У дневној соби или радној соби некад је потребна температура од 22 степена. Просторије које се различито загривају требало би да буду одвојене једна од друге затвореним вратима", каже Цвингман. "У сутерену такође треба изоловати цијеви кроз које тече топла вода. Подрум би требало да буде одвојен од грејаних простора добро изолованим вратима.", преноси DW.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана