Нијемци точе гориво преко границе; пумпе мијењају цијене пет пута дневно

ГС
Foto: Илустрација

БЕРЛИН- Никада није била оволика разлика у цијени горива између Њемачке и Пољске.

Возачи са истока Њемачке све чешће прелазе границу како би наточили и зато бензинске станице у домовини траже помоћ државе.

Гориво на њемачким пумпама иде ка рекордним цијенама након бума који је дошао послије економског опоравка од пандемије. Возачи морају да користе апликације које приказују гдје је најјефтиније гориво да би ових дана нашли бензин испод 1,80 евра по литру, или дизел испод 1,60. Често то буде скупље – јер њемачке пумпе мијењају цијене у просјеку пет пута дневно, преноси Дојче веле.

Но они који живе близу источне њемачке границе са Пољском пронашли су лако рјешење – само пређу границу и наточе пун резервоар.

Јер, након снижења пореза на додату вриједност, у сусједној земљи је гориво преко ноћи појефтинило за још десетак центи по литру. Сада је бензин јефтинији него у Њемачкој за 60 центи по литру, а дизел за 45. Ко наточи до врха, штеди тридесетак евра по одласку у Пољску.

"Продаја горива у Њемачкој близини границе је у јануару опала за половину. Пољске пумпе пак извјештавају да им се промет повећао за половину", каже забринуто Јирген Цигнер, пословођа Централног удружења бензинских пумпи.

Траже помоћ државе

Како преноси Велт, око 300 до 400 бензинских станица у Њемачкој могло би да банкротира због велике разлике у цијени у односу на Пољску. Крајњи исток Њемачке, који је раније припадао ДДР-у, ионако је најмање развијен и насељен. Тамо је густина бензинских пумпи најмања у цијелој земљи.

Кад нема аутомобила који точе, мање је и оних који сврате у малу продавницу на пумпи. А пумпе зарађују двије трећине прихода не горивом, већ управо тим ситницама – пићем, дуваном, земичкама.

Велт наводи да је удружење бензинских пумпи писало савезним министрима и локалним политичарима, захтјевајући неку врсту фонда којим би се спасили углавном мали предузетници који унајмљују и воде бензинске станице. "До сада нисмо добили одговор из министарстава", каже Цигнер.

Пумпе би, каже, ваљало некако одржати изнад воде до љета. Тада наиме у Пољској истиче привремено смањење пореза на додату вриједност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана