Није свака верзија лутке Барби и њених пријатеља била хит: Погледајте ове промашаје

Г.С.
Није свака верзија лутке Барби и њених пријатеља била хит: Погледајте ове промашаје

Не постоји ништа што би Барби вољела више у своје 64 године у свијету играчака него да изнова и изнова постаје нова и свјежа.

Она се може похвалити са више од 200 каријера у својој биографији, била је доктор, астронаут, компјутерски инжењер, извршни директор, па чак и предсједнички кандидат. Имала је завидну шаролику екипу пријатеља лутки који су били уз њу током деценија, а њене куће за лутке могу да стоје раме уз раме са луксузним имањима Холивуда.

Барби је годинама била свијетле пути, бела, витка, плава, са веома уским струком, широким грудима и увијек се клацкала на невјероватно високим штиклама.

Коначно, 2016. године, суочавајући се са смањењем продаје лутке, Мател је направио реалистичнији приказ женске лутке, чинећи новије Барбике инклузивнијим и разноврснијим у свом изгледу.

Барби је тада представљена у четири типа тијела и седам тонова коже, са 22 боје очију и 24 фризуре. А њен напредак се наставља са Барби Фешнистас, разноликом представом љепоте која подстиче дјецу да се боре против стигме око физичких инвалидитета.

Али током свог путовања, Барби и њена екипа су љубитељима пружили и неколико чудних момената. Филм "Барби", који је премијерно приказан у петак у америчким биоскопима, приказује неколико њих, ако их брзо ухватите.

- Барби има 64-годишњу историју, не можемо очекивати да ће све у вези са њом и њеним свијетом бити сјајно - рекао је Џејмс Зан, главни уредник публикације о индустрији играчака. Ово су промашаји.

Барбина трудна другарица, Миџ

Миџ се први пут појавила 1960-их. Била је здрава, свеамеричка најбоља пријатељица Барби. Мател је 2022. године представио трудну Миџ лутку, која има дио на стомаку који се одваја и из стомака се вади беба играчка. Ова лутка није наишла на одобравање купаца, па је убрзо повучена са полица продавница.

Алан

Као и Миџ, Алан се појавио у Барби земљи као Кенов пријатељ још 1964. године. Затим је постао Миџин муж.

- Дјеца су била више фокусирана на Барби без додатних ликова, тако да је Алан на неки начин дошао и отишао. Алан је на крају повучен из Барбиног свијета.

Танер, Барбин пас који каки

Можда је Мател био испред свог времена са играчком на тему измета са Танером, играчком златног ретривера који каки. Произвођач играчака је 2006. године лансирао Барби-Танер сет за игру. Сет је укључивао додатак са магнетним крајем како би дјеца могла да покупе Танеров измет. Нахранили бисте Танера посластицом за игру, притиснули му реп и испао би са другог краја.

На несрећу за Мател, америчка комисија за безбједност потрошачких производа повукла је више од 680.000 Барби-Танер комплета за игру 2007. године због забринутости за безбједност због лабавих магнета. Агенција је рекла да би лабави магнети, ако их прогутају мала дјеца, могли да привуку један другог, узрокујући потенцијално фаталну перфорацију или блокаду црева.

Орео Барби

Била је то сарадња која је пошла по злу. Мател се удружио са произвођачем Орео да би створио Барбику на тему овог кекса 1990-их. Лутка је, међутим, наводно опозвана након критика да ријеч "Орео" такође може имати увредљиву конотацију за обојене људе.

Скипер лутка

Скипер се придружила Барбином универзуму као њена млађа сестра 1964. године. Отприлике 10 година касније, 1975, компанија играчака је представила лутку "Growing up Skiper ". Ако јој намотате руку, лутка би се издужила и такође "развила" груди. Поново намотајте руку и вратила би се на своју краћу дужину и изгубила груди. Контроверза је овдје, можда, очигледна.

Барби са камером

Мателова Барби са видео камером из јула 2010. године дизајнирана је за дjецу од 6 и више година. Компанија је саопштила да је лутка имала праву видео камеру у себи са сочивом камере у огрлици коју је носила и видео екраном на полеђини како би дjеца све снимила из визуре лутке. Исте године, ФБИ је упозорио да би лутку могли користити као оруђе педофили.

Хелоу Барби

Године 2015. Мател је представио Хелоу Барби. Причала је и слушала и одговарала на оно што је чула преко микрофона, уз софистицирану електронику и Wi-Fi везу. Функције лутке изазвале су забринутост због кршења приватности.

- Ова Барби не само да те је саслушала, већ се сjетила шта си рекао и поново би то рекла неколико дана касније, што је изазвало забринутост дjеце. Мател је укинуо лутку двије године касније, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана