Невjероватна животна прича о човjеку који је пао с неба

Блиц
Невjероватна животна прича о човjеку који је пао с неба

Лондон - Једна од најневјероватнијих животних судбина које су свјетски медији пренијели у посљедњих годину дана недавно је сасвим расвјетљена.

Све је почело када су становници мирног краја у авенији Портман, у приградском насељу западног Лондона, открили унакажено тијело младића. Да ли га је неко убио? Да ли је ријеч о саобраћајној несрећи?

Питања су се низала, а једину наду у разрјешење мистерије понудила је SIM картица пронађена у џепу жртве.

Младић у својим 20-им задобио је веома стравичне повреде главе и лица, али код њега нису пронађена лична документа, и нико није био пријавио његов нестанак.

- Био је то црнац у фармеркама и мајици, носио је патике. Лицем је био окренут ка земљи. Сви смо били шокирани и мислили смо да је убијен - каже један од становника краја у којем се инцидент десио Џејмс Кугеле.

BBC је објавио и снимак телефонског разговора мушкарца који је први полицији пријавио тијело у својој улици. "То личи на људско тијело", чује се глас. 

Ни полиција у почетку није била сигурна како је наступила смрт.  

- Мислили смо да је ријеч о саобраћајној несрећи. Али, то је мирна улица са стамбеним кућама... - каже полицајац Џереми Алсап.

SIM картица разрешила мистерију

Недавно је утврђен његов идентитет, у чему је помогла SIM картица његовог телефона. Звао се Жозе Матада, стар 26 година, а испао је из пртљажника - авиона у лету! Полицајци су позвали све бројеве које су пронашли забиљежене на картици.

У почетку је полиција мислила да је младић Анголац, због новца који је код њега пронађен, али је сада установљено да је из Мозамбика.  

Његово тијело пронађено је убрзо пошто је изнад стамбене четврти пролетио авион из Луанде у Анголи који се спремао за слетање на Хитору. 

Установљено је да Жозе Матада није био ни регистровани путник, нити члан посаде. Био је, заправо, слијепи путник у авиону, а испао је када је пилот избацио точкове пред слетање.  

Мртвозорница Алисон Томпсон каже да је и раније виђала тијела страдалих који су испадали из авиона и каже да ће у овом дијелу Лондона још бити сличних случајева, јер се налази на путањи авиона који слећу на Хитроу.

У авион ушао у потрази за бољим животом у Европи

Истрага порука које је Матада послао са свог мобилног телефона довела је до Џесике Хант, његовог некадашњег послодавца. Он је једно вријеме био баштован и домар у њеној кући у Јоханезбургу у Јужној Африци.  

Она је била шокирана када је од полиције чула шта се десило.  

- Плакала сам и била сам у стању потпуног шока - рекла је она.  

Управо захваљујући њеној помоћи, потврђен је његов идентитет, јер је на руци имао стетовирана слова "З" и "Г".  

- Жозе је био веома фин и љубазан младић. Имао је веома благу нарав. Причао ми је о тешком животу у његовом родном Мозамбику, након што су ту област погодиле разорне поплаве. Много ми недостаје - каже Џесика Хант.  

Према њеним ријечима, он је морао да се сналази како је знао и умио да би прехранио породицу. Једно вријеме је радио и у руднику, гдје су услови рада били посебно тешки.

Живот о ком би могао да се напише роман

- Једном приликом сам му рекла да би о његовом животу могао да се напише и роман - каже она.

А онда јој је послао неколико порука у којима је навео да жели да оде у Европу, у потрази за бољим животом.

- Само бих вољела да ми је рекао шта су му планови, па да ми кажем да не улази у тај авион.

Полиција још увијек није пронашла породицу Жозеа Матаде у Мозамбику, а он је сахрањен у неозначеном гробу недалеко од мјеста на ком је пао из авиона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана