Нестанак Агате Кристи: Вјечна тајна краљице мистерије

Агенције
Нестанак Агате Кристи: Вјечна тајна краљице мистерије

Агата Кристи није могла (или није хтjела) да ријеши једну велику мистерију – како је и зашто нестала на 11 дана док је била у тридесетим годинама живота.

Тренутно најпродаванија списатељица у Великој Британији Кејт Мос (није манекенка), позабавила се овом темом користећи романе “краљице мистерије”.

Кристи је уписана у Гинисову књигу рекорда као најпродаванији писац крими романа, а процјењује се да је широм свијета продато око двије милијарде примјерака с њеним потписом.

Ипак, њен нестанак 1926. који је довео до велике полицијске потраге и данас је мистерија. Током свих ових година јавило се много спекулација о томе шта се догодило између 3. и 14. децембра – од тога да је ријеч о трику за боље продавање романа, до тога да је била у саобраћајној несрећи и доживјела амнезију.

“Гдје да пронађете истину о емоцијама писца? Не у животној причи, него у његовом роману”, каже Мос, која пише о нестанку славне ауторке за BBC.

“Она пише о несрећним женама и мислим да је то најбољи водич. Трагови су у књигама, скривени на очигледном мјесту. Мислим да данас многи људи могу разумијети зашто је напустила кућу и нестала на неколико дана”.

Кристи је постала врло позната баш у години када је нестала и то након што је објавила свој шести роман “Убиство Роџера Акројда”. Међутим, исте године јој је умрла мајка, па се списатељица потпуно окренула свом послу, претерујући у времену проведеним за писаћом машином. У децембру јој је муж Арчи рекао да је напушта због друге жене.

Трећег децембра Кристи је изашла из куће у којој су заједно живјели и нестала. Њен аутомобил пронађен је у близини куће Ненси Нил, Арчијеве љубавнице, након чега је Агату тражило 1.000 полицајаца, 15.000 волонтера, а у потрагу су били укључени и авиони.

Пронађена је у Сњан Хyдропатхиц хотелу у Јоркширу, гдје је била регистрована под презименом мужевљеве љубавнице. Кристи је рекла да се не сјећа ничега и љекари су закључили да пати од амнезије.

Мос сада прича причу из угла измишљеног службеника тог хотела и тврди да је Кристи “једна од највећих” списатељица.

“Њене књиге су забавне. Разлог због ког је читају милиони људи широм свијета је тај што њене фабуле функционишу. Нема лажи, нема преваре. Она разумије људско стање”, каже Мос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана