"Нешенел интерест": Руски ледоломци далеко испред америчких

Срна
Foto: Атомфлот

ЊУЈОРК- Америчка флота ледоломаца "у ужасном је стању" и будућност не улива наду да ће се нешто промијенити, док Руси имају респектабилне ледоломце, упозорава амерички часопис "Нешенел интерест".

Публициста Брендон Волс наглашава да америчка обалска стража има два брода.

Један је ледоломац "Хили", који је средином августа био присиљен да се врати са Арктика због пожара, а други је "Поларна звијезда", посљедњи ледоломац у функцији, који је уведен у посао током седамдесетих година прошлог вијека.

"У поређењу са руском флотом, која има 40 таквих бродова, САД имају далеко мање могућности", истиче Волс.

Амерички публициста сматра да САД неће реализовати план за замјену застарјелих бродова и проширење флоте ледоломаца, и то, највише, због проблема са финансирањем.

"Планом је предвиђено да буду направљена три тешка и три средња брода, што би утростручило садашњу америчку флоту, али је и то врло слабо у поређењу са руском флотом", напомиње он.

Волс наводи и друге проблеме који се односе на амерички план.

На примјер, сви амерички ледоломци требали би да имају дизел-електрични погон, док руски ледоломци већином користе нуклеарни.

"Нешенел интерест" пита - како је могуће да тако развијена економска сила попут САД на своје бродове поставља застарјелу опрему?

Аутор текста Волс истиче да садашња америчка стратегија на Арктику није ни далековида нити амбициозна.

Лист преноси изјаву руског војног стручњака Алексеја Леонкова, који напомиње да Амриканци нису сами рјешавали проблем ледоломаца.

"Американци тај задатак нису сами ријешили, већ су посао препустили Канађанима и Норвежанима како би заједно са њима ријешили питање флоте ледоломаца", коментарише Леонков.

Он указује на чињеницу да је Русија много брже и паметније ријешила тај проблем.

"Русија је плански градила ледоломце за Сјеверни морски пут, и то не само цивилне бродове, већ и ледоломце у функцији патролних бродова", наводи Леонков.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана