Неразјашњене несреће за Дан мора

Aгенције
Неразјашњене несреће за Дан мора

Токио - Јапан је земља у којој запослени не узимају годишњи одмор иако, бар теоретски, имају право на њега.

Ово се донекле компензује великим бројем државних празника од којих су многи везани за природу и природне феномене, па се у Јапану, на примјер, као државни празници славе прољећна и јесења равнодневница, пренио је РТС.

Један од таквих празника је и Дан мора који је ове године пао у понедјељак, омогућивши јапанским радницима и њиховим породицама да уживају у три дана релаксације, пливања, роњења, планинарења, бављења спортом и одласка у музеје и шопинг.

Продужени викенд је, нажалост, пропратила серија необичних и неразјашњених несрећа углавном везаних за активности на води, али и друге спортове.

Тако су се у понедјељак у мјесту Хофу у префектури Јамагући удавила два шеснаестогодишња средњошколца када су се са још десет другова пливајући запутили ка стијенама удаљеним стотинак метара од обале.

Истог дана на Окинави преминули су рекреативни рониоци, брачни пар Томоми (53) и Масаја (48) Такајама. Возач који је пролазио путем поред обале примијетио је тијело у ронилачком одијелу које плута на површини. Полиција и спасиоци, које је позвао, потом су на дну плићака открили и друго тијело којег је прикованог за пијесак држала боца са кисеоником.

Још није саопштено како се могло десити да се у оба случаја по двије особе удаве истовремено, али медији спекулишу да је могуће да је ријеч о неуспјелим покушајима спасавања.

У понедјељак, такође, ђак другог разреда основне школе Кира Кавамото нестао је у ријеци у мјесту Отаке у префектури Хирошима, па су тако активности на води током Дана мора однијеле укупно пет живота.

Продужени викенд искористили су и бројни спортски и други универзитетски кружоци за тренинге и приредбе, а један такав тренинг резултирао је ужасном несрећом.

На универзитету Фукујама Хеисе у префектури Хирошима деветнаестогодишња дјевојка, члан атлетског клуба при универзитету, погођена је у главу копљем које је са раздаљине од 60 метара бацио њен колега, у моменту када се по завршетку тренинга упутила кући.

Дјевојка се налази ван животне опасности саопштили су љекари локалне болнице, док полиција и тужилаштво окружног суда у Хирошими разматрају могућност да подигну оптужницу за покушај убиства из нехата.

Реактор број 4

Радници у оштећеној нуклеарној централи "Фукушима Даићи" извукли су јуче двије нуклеарне шипке горива из базена, први пут од када је настао нуклеарни акцидент изазван земљотресом и цунамијем прошле године, објавили су медији.

На телевизијским снимцима могли су се видјети радници, сви обучени у бијела заштитна одијела, на врху оштећене зграде реактора број 4 како краном ваде једну шипку нуклеарног горива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана