Непрегледна поља сунцокрета у турском Едирнеу

Anadolija
Непрегледна поља сунцокрета у турском Едирнеу

ЕДИРНЕ - Огромна поља сунцокрета на подручју турског Едирнеа привлаче пажњу великог броја пролазника и туриста.

Пролазници и туристи који се задесе у тим предјелима имају прилику да уживају у погледу на прелијепа поља сунцокрета који је у пуном цвату.

На подручју Едирнеа, у турској регији Мармара, недалеко од границе с Грчком и Бугарском, од давнина постоје велика поља сунцокрета.

Сунцокрет на непрегледним пољима Едирнеа обично се почиње брати у аугусту. Посљедњих година, на обрадивим површинама у Едирнеу све је више засада сунцокрета. Сунцокрет је познат као симбол Сунца, љета, среће и ведрине па тако и расте у љетно вријеме, од јуна до септембра. Познато је да се сунцокрет рано ујутро окреће према Сунцу и прати га до његовог заласка.

Да сунцокрет нема само лијеп изглед, него и љековита својства те се сви његови дијелови могу у потпуности искористити, знали су то Индијанци који су јели сјеменке, лишће и коријен, те пили чај од латица, наносили сунцокретово уље на косу и тијело.

Сунцокрет потјече с југозапада Сјеверне Америке, из Перуа и Мексика. Још 1.000 година прије нове ере сунцокрет су узгајали сјевеноамерички Индијанци, мљели сјеменке у брашно, додавали у хљеб, радили уље. Маје су поштовале сунцокрет као симбол свјетлости и плодности, пиле чај од латица, јеле сјеменке, петељке, листове и латице.

Сунцокрет већ хиљаду година узгајају и Кинези. Почетком 16. стољећа шпански кршћански мисионари су га донијели у Европу. Већ у 17. стољећу сунцокрет се проширио Европом, а масовни узгој сунцокрета почео је у 18. стољећу, најприје у Њемачкој и Русији, а затим и на западу и према Средоземљу.

Данас се сунцокрет узгаја по цијелом свијету, највише у Русији, Француској и јужној Европи, као сточна храна, за производњу биљног уља, али и као украсна биљка

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана