Неопходно 2.500 евра потребно за живот: Наши хрле у Њемачку а не знају шта их чека, да би скрпили крај са крајем раде и по два посла

блиц
Foto: dw

Живот преко није мед и млијеко. То је порука онима који мисле да одласком у Њемачку или неку другу страну земљу доживотно рјешавају питање егзистенције.

Колико год да су примања већа него у Србији већи су и трошкови, а за скроман живот у Немачкој, према неким процјенама, потребно је на мјесечном нивоу издвојити око 3.000 евра.

Искуства оних који су се са наших простора одселили у Њемачку говоре да није све онако како изгледа онима који желе да се одселе из Србије. На првом мјесту је дисциплина на коју се наши људи теже навикавају, а одмах потом и систем рада гдје радни дани подразумевају смјену “радног одела и пиџаме”, пише Република.

Како је описао један Балканац, који већ пет година живи у Њемачкој, само најам празног трособног стана за једну породицу кошта око 2.100 евра, али напомиње да је потребно платити три кирије унапријед кад се усељаваш.

– Прва ставка је стан. Најам трособног стана за једну породицу без гријања је око 700 евра. На ту цијену долази још 200 евра режија. Морате платити три станарине унапријед, што је укупно око 2.100 евра, само да бисте ушли у стан. То подразумијева да тај новац имате у џепу прије него што уопште уђете у потенцијални стан – искуство је једног нашег земљака који је отишао у Немачку прије пет година.

Посебна ставка је опремање стана што додатно изискује још новца.

– Морате унијети намештај, то је други трошак, који такође није мали. На ово све иду и трошкови интернета и телефона који су око 140 евра мјесечно. Поред овога, битна ставка јесу и трошкови хране, те је основне намирнице могуће купити за 400 евра мјесечно, а онима који не желе да штеде, већ би жељели да имају свега у кући, потребно је око 800-900 евра на мјесечном нивоу – тврде наши људи који су се суочили са свим овим када су отишли у иностранство.

Искуства говоре да, кад се саберу сви мјесечни трошкови, дође се на суму од око 2.300 евра, што значи да неко ко зарађује око 3.000 евра мјесечно може у Немачкој солидно преживјети мјесец.

Љубомир Савић, економиста, сматра да је добар дио наших људи у заблуди и каже да је најмање 2.500 евра потребно да би се један мјесец преживело у Њемачкој.

Ако говоримо економски, ја сам баш скоро читао једно истраживање које каже да је минимално 2.500 евра потребно да би једна породица преживела мјесец у Немачкој. Али то је онај минимум, који подразумијева да немају никакав луксуз, већ само основне ствари. И сам сам имао прилику да боравим у неким западним земљама и оно на шта сам наишао јесте то да људи углавном, да би себи приуштили неке додатне ствари и мало бољи живот, раде по два посла. Чињеница је да су наши људи у заблуди јер, иако су плате у Немачкој веће, већи су и трошкови, нарочито изнајмљивање станова – каже Савић.

Додаје да је то што се тиче економског аспекта, али напомиње да, кад говоримо о квалитету живота, ствари су нешто мало другачије, с обзиром на то да се људима тамо пружа мало више могућности,

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана