Неколико стотина људи дошло да види васкрсли манастир Драговић

Срна
Foto: Илустрација

ВРЛИКА- Током викенда неколико стотина посјетилаца обишло је остатке прије више од 60 година потопљеног српског манастира Драговић, који су изронили из акумулационог језера Перућа усљед ниског водостаја.

Смањење водостаја у језеру Перућа, смјештеном између Врлике и Сиња, открио је остатке ове православне светиње, који се уз манастире Крупа и Крка убраја међу најважније манастире у Далмацији. Због потребе изградње акумулацијског језера стари манастир Драговић је, заједно са неколико села, потопљен 1959. године када је на недалекој узвисини израђен нови.

Мјештани села у Врличком крају кажу да се сваких десетак година водостај толико смањи да из воде изроне остаци потопљеног Драговића.

Повратник у село Кољане у Врлици Владимир Маринко рекао је да је за њега највеће чудо што људи и под диктатуром тадашњег режима нису порушили олтар - најсветије мјесто монументалне цркве.

 "Зато данас олтар старог манастира Драговић као Феникс из огња изрони из језера пркосећи сваком злу", рекао је Маринко.

Мјештани истичу да је појављивање манастира Драговић и доказ вјековне српске присутности у Далмацији. Од оснивања 1395. године, па до данас манастир Драговић је упорно постојао, селећи се са мјеста на мјесто, рушен је и опет подизан, потапан, али поново је васкрсао у Цетинској крајини.

Манастир Драговић подигнут је 1395. године уз ријеку Цетину, недалеко од Врлике. Године 1480. Турци су га опустошили, па је светиња обновљена, а братство се вратило послије двије деценије. Вијек касније, гоњени гладном годином, монаси га поново напуштају и Драговић је био пуст до 1694. године, када га је обновио епископ Никодим Бусовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана