Нећете вjеровати зашто ове жене морају да носе црне чепове у носевима

Агенције
Нећете вjеровати зашто ове жене морају да носе црне чепове у носевима

Апатани или Тани је племе које живе у долини Зиро округа Аруначал Прадеш у Индији, гдjе жене морају да носе црне чепове у носевима. Тешко њима ако се разболе.

Апатани је једно од 26 племена у регији које нема писану историју, већ се њена прича усмено преноси из генерације у генерацију. Ове жене са својим тамним тетоважама на лицу, широка плава линија од чела до врха носа и пет пруга испод доње усне, носе и чепове за нос и то када добију прву менструацију, обиљежавајући их као одрасле. Вјерује се да је овај чудни ритуал настао због отмица жена. Наиме, сваки пут када је племе било нападнуто, жене су бивале отете и никада их више нико није видио. Вођа Апатани племена је тада одлучио да женама запуши носеве како би биле ружније и спречио отмице.

Данас чепове углавном носе старије жене.

Већина њих се моли Сунцу и Мјесецу, а када их задеси нека несрећа, вјерују да је проузрокована одређеним злим духовима те жртвују домаће животиње како би смирили те зле духове.

Познати су по високој продуктивности. На примјер, сваки центиметар обрадиве површине која је на располагању у долини се користи за узгој иако је ограничено коришћење водних ресурса за наводњавање свих пољопривредних парцела. Такође, јако воде рачуна о својим пољопривредним површинама како би осигурали здрави усијев.

UNESCO је прогласио Апатани долину свjетском баштином за "високу продуктивност и "јединствени" начин очувања екологије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана