Не падају на оптичке илузије: Народ са најбољим видом на свету

express.hr
Не падају на оптичке илузије: Народ са најбољим видом на свету

У саванама сjевероисточне Намибије налази се градић Опуво. Има само 12.000 становника и путовање кроз цуо град траје мање од једног минута. Ипак, од самог града много су занимљивији становници околне долине, пише ББЦ.

Племе Химба, полуномадски народ, своје дане већином проводи узгајајући стоку. Док све већи број племена напушта сеоски начин живота и сели се у градове, припадници племена Химба брижно чувају свој начин живота. Ипак, све се мијења, па тако и они полако напуштају села.


Ово племе представља идеалну прилику да научници проуче како модеран живот утиче на наш вид. Резултати су показали да га мијења из основе, а наука још не може у потпуности да објасни те промјене. Оно у чему су сви сагласни јесте једноставна теза: Химбе виде свијет другачије од нас.

Прве назнаке да домороци различито доживљавају свијет открио је В. Х. Риверс још почетком двадесетог вијека. Становнике острва у близини сјеверне обале Аустралије подвргавао је различитим тестовима вида, а најпознатија је била Милер-Лајерова илузија.

Погледајте стрелице на слици доле и покушајте да процените која линија је дужа.

Линије су исте дужине, али ће већина западњака рећи да је доња линија дужа, и то за двадесетак одсто.

С друге стране, Риверс је открио да домороци много боље процјењују односе. Милер-Лајерова илузија им није правила проблеме с процјеном.

До истих закључака дошли су и бројни други истраживачи који су проучавали заједнице домородаца.

Резултати су показали да од Индије до Калахарија домороци боље виде од западњака.

Џулс Давидоф са Универзитета у Лондону истраживао је како чланови племена Химба виде и које би све илузије могле да им представљају проблем. Многи од његових првих експеримената били су концентрисани око Ебингхаусове илузије.

Погледајте наранџасте кругове на слици и покушајте да процјените који је већи.

Западњаци ће круг с десне стране процјенити као већи, иако су идентичне величине.

Давидов је открио да припадници племена Химба немају проблема с том илузијом и исправно кажу да су кругови једнаки. Узрок ове појаве је што доморци пажњу усмјеравају директно ка унутрашњим круговима, док занемарују спољашњи прстен начињен од кругова.

Да би тестирао овај феномен даље, Давидов им је тражио да упореде апстрактне фигуре које се састоје од мањих фигура, као што је приказано на овој слици.

Химбе су свој суд заснивале на посматрању детаља од којих је сачињена цијела слика, умјесто нап осматрању лика који формирају детаљи.

Посљедњи тестови показали су да припадници племена Химба могу дуже и боље да се концентришу од западњака, као и да лакше игноришу ометајуће факторе. У експерименту у којем је требало да пронађу одређене објекте у решетки, помјерање других објеката на екрану ометало их је мање него што је ометало западњаке. Штавише, Химбе су биле најконцентрисанији чланови било које тестиране групе до сада.

Ствар је у томе што су ови људи врло флексибилни: иако лако могу да виде “ширу слику” када се подстакну на то, првенствено су снажно усмјерени на детаље.

Једно од објашњења је што је ова особина кључна за њихов свакодневни живот. Идентификовање обиљежја сваке краве поаособ, на пример, доводи до тога да од малих ногу стичу способност која се занемарује у свим модерним друштвима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана