Научници збуњени мистериозним рупама откривеним на дну океана

ГС
Foto: Твитер

Током недавне експедиције у још увијек неистражене дубине сјеверног Средњоатлантског гребена, поморски истраживачи су наишли на нешто крајње необично – ситне отворе ископане у седименту, правилно распорођене у десетину релативно правих линија.

Рупе на морском дну обично не би посебно изненадиле океанографе и поморске биологе, али ове, недавно откривене, су имале невjероватно правилан облик и уредан, равномеран распоред. Да се не налазе отприлике два и по километра испод површине Атлантског океана у потпуној недођији, још би се могло помислити да су дjело људских руку.

Истраживачи америчке Националне управе за океане и атмосферу (НОАА) на броду „Океанс експлорер“ користили су роботску подморницу за истраживање подводног вулканског гребена сjеверно од Азорског архипелага, у близини Португала, 23. јула. Отприлике недjељу дана касније, истраживачи су идентификовали још четири сета рупа око 483 километра даље, на 1,6 километара дубине.

НОАА је затражила мишљење јавности и на службеној страници на Фејсбуку и Твитеру питала пратиоце шта мисле од чега потичу ове рупе. Добијали су, наравно, најразличитије одговоре – од ванземаљаца и непознате врсте ракова, до избијања гаса.

„Рупе неодољиво подсjећају на дjело људских руку, а мале гомиле седимента око њих указују да су ископане. Покушали смо, али нисмо били у могућности да завиримо у рупе и прободемо их алатима са возила на даљинско управљање“, стоји у саопштењу НОАА за јавност.

Да би ствар била још чуднија, ово није први пут да научници виде овакве рупе. Оне збуњују истраживаче скоро 20 година. Године 2004. објављено је да су у истом региону виђене исте такве рупе, а како би их описали, истраживачи су их назвали „лебенспурен“, што на њемачком значи „трагови живота“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана