Научници објавили 10 највећих пријетњи за човјечанство и листу филмова које треба погледати да би их схватили

Танјуг
Научници објавили 10 највећих пријетњи за човјечанство и листу филмова које треба погледати да би их схватили

ВАШИНГТОН - Научници су представили 10 највећих пријетњи за опстанак наше цивилизације и будућност човјечанства, а на врху ове листе се налазе климатске промјене.

Студија Лука Кемпа и коаутора, објављена прошле године у званичном часопису Америчке академије наука (ПНАС), сугерише да климатске промјене могу да имају катастрофалне посљедице за човјечанство, преноси „Сајенс њуз“.

Подаци који су наведени у овој и сличним студијама о клими ипак не треба да буду разлог за очај, већ позив на дјеловање, истиче се у чланку.

„Сајенс њуз“ предлаже читаоцима да погледају јапански анимирани филм "Принцеза Мононоке", који према њиховом мишљењу добро илуструје пријетње које проистичу из промјена климе.

На другом мјесту се налази пријетња нуклеарног рата, а  препоручени филм је црна комедија Стенлија Кјубрика "Доктор Стрејнџлав или: Како сам научио да не бринем и заволео бомбу".

Трећа најозбиљнија пријетња су, према Сајенс њуз, пандемије, чије су посљедице приказане у филму "Ја сам легенда".

На четвртом мјесту се налазе пријетње које представљају друштвени медији, а примјер је филм "Не гледај горе" са Леонардом ди Каприом.

Пета је нестабилност комплексних система ("Ефекат лептира"- наслов, не и сам филм), док мјесто број шест и седам заузимају квантни компјутери ("Њушкала") и вјештачка интелигенција ("Терминатор").

За нашу цивилизацију би био фаталан и нестанак пчела (анимирани "Пчелац Бери Медић"), као и евентуални ударац астероида у Земљу ("Армагедон").

Листу затвара мало вјероватна инвазија ванземаљаца, коју читаоци могу да замисле уз филм "Рат свијетова".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана