Наставник платио 11.600 евра за своју смрт на клиници у Швајцарској

Танјуг
Наставник платио 11.600 евра за своју смрт на клиници у Швајцарској

БАЗЕЛ  - Школски наставник, коме није дијагностификована ниједна болест, платио је више од 11.600 евра да умре на швајцарској клиници гдје се извршавају потпомогнута самоубиства, што је крио од своје породице, пренио је Дејли мејл.

Британски лист додаје да је наставник хемије Аластер Хамилтон (47) рекао родитељима да иде у посјету пријатељу у Паризу, а уместо тога је отишао у швајцарски Базел да оконча живот смртоносном инјекцијом.

Његова мајка Џудит Хамилтон (81) упозорила је остале породице на "каубојску клинику" по имену "Пегаз", која не захтијева од људи да имају неизљечиву болест или да имају пратњу када иду у смрт, за разлику од познатије клинике "Дигнитас".

Додаје се да је била потребна упорност породице Хамилтона, британске полиције, Форин офиса и Интерпола да открију шта се догодило Аластеру након што је нестао прошлог љета.

У мејлу Аластеровој породици, поручник лондонске полиције је критиковао "Пегаз" због "недостатка саосјећања и мањка транспарентности", рекавши да је то "тотално неприхватљиво", преноси Дејли мејл.

Овај узнемирујући случај је обновио притисак на посланике да промијене британски закон, како би у Великој Британији могло да се омогући потпомогнуто самоубиство.

Лидер лабуриста Кир Стармер недавно је позвао посланике да гласају о овом питању, док је портпарол премијера Ришија Сунака одговорио да је то "питање савјести сваког посланика појединачно" о којем треба да одлучи.

Дејли мејл додаје да Хамилтонова породица још није добила опроштајно писмо за које је клиника рекла да им је оставио, нити ручни сат, одјећу и остале приватне ствари.

Такође, сазнаје се да је себи одузео живот на клиници тек након што је полиција прегледала изводе његовог банковног рачуна и открила да је пребацио хиљаде евра "Пегазу".

Ожалошћена породица је добила његов пепео тек два мјесеца након што је преминуо.

Из "Пегаза" су првобитно одбили да говоре о његовим остацима, наводећи као разлог да је то противно препорукама њиховог адвоката.

Према швајцарском закону од 1942. године, људима је дозвољено потпомогнуто самоубиство, све док мотиви особе нису себични, као што је финансијска добит.

Закон каже да особа која жели да умре не мора да буде терминално болесна или да има било какво лоше здравствено стање, док су клинике за помоћ самоубиствима у тој земљи непрофитне организације.

У најпознатијој швајцарској клиници "Дигнитас" - где је најмање 540 Британаца преминуло у претходних 20 година - постоје стриктна правила да клијенти морају да буду терминално болесни, да пате од неиздрживог бола или да живе са "неподношљивим инвалидитетом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана