Наставља се удар на Алибабу: Кина ограничава и сараднике Џека Ма

ГС
Foto: Алибаба

Нова антимонополска правила за кинеске технолошке гиганте, међу којима је и Алибаба, уведена су јуче са циљем да сузбију свако монополско понашање копанија.

Први нацрт новог закона објављен је још у новембру, како би спријечиле кинеског гиганта у онлајн продаји, Алибабу, да злоупотребљава свој доминантни положај на тржишту, пише Блиц.

Конкретно, нова правила спријечавају велике компаније да условљавају сараднике да раде само са њима и ни са ким више, пише ББЦ.

Кинеска влада жели да спријечи намјештање цијена и неразумне услове трговања. Такође, уведена су правила против коришћења технологија за манипулисање тржиштем.

Осим на Алибабу, ова правила односиће се и на њихове сараднике, компаније које њиховим купцима омогућују плаћање робе преко интернета.

Пекинг је покренуо контролу компанија Џека Маа откако је он у Шангају 24. октобра одржао контроверзни говор, у којем је критиковао кинески регулатрони систем који гуши иновације, а глобална банкарска правила упоредио је тада са "клубом за пензионере", преноси Телеграф Бизнис.

Нешто више од недјељу дана касније, почетком новембра, суспендована је прва јавна понуда његове компаније "Ант Гроуп" са рекордних 37 милијарди америчких долара, која је већ имала одобрење од кинеског надзорног тијела за вриједносне папире, а кинеске власти покренуле су антимонополску истрагу против Алибабе крајем децембра и затражиле од Ант групе да реструктурира своје пословање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана