НАСА показала Венеру у новом свјетлу

ГС
Foto: Агенције

Америчка свемирска агенција НАСА објавила је видео и фотографије површине Венере.

Ријеч је о материјалу који је прикупила соларна сонда Паркер током прелета прошле године, а научници се надају да ће им прве фотографије ове врсте помоћи да сазнају више о планети у Сунчевом систему која је најсличнија Земљи.

Сонда Паркер је направила фотографије приликом два прелета Венере обављена 2020. и 2021. године, но тек их је објавила ове седмице заједно с анализом.
"Венера је трећа најсвјетлија ствар на небу, али нисмо имали много информација о томе како изгледа њена површина јер наш поглед блокира густа атмосфера. Сада коначно видимо површину у видљивим валним дужинама први пут из свемира", рекао је Бриан Вод.

Сонда Паркер је лансирана 2018. године у мисији истраживања короне Сунца, а њена орбита је подразумијевала пролазак поред Венере у неколико прилика. Научници су жељели искористити њен уређај WИСПР како би измјерили брзину Венериних облака, а умјесто тога је сонда успјела "видјети" површину планете кроз облаке. То се догодило приликом прелета у јулу 2020. године.

Фотографије су биле толико импресивне да је тим који контролише WИСПР поново укључио камере током прелета у фебруару 2021. године када је сонда забиљежила савршен поглед на "ноћну страну" Венере.

Сонда је открила слаби сјај с површине који показује препознатљиве карактеристике попут континенталних регија, равница и висоравни, док се луминисцентни ореол кисика у атмосфери такођер може видјети у атмосфери око планете.

Свјетлост видљива људском оку креће се између 380 и 750 нанометара валне дужине, а сонда је користила спектар између 470 и 800 нанометара како би забиљежила сјај топлоте површине планете.

"Топлота површине Венере чак и на ноћној страни износи око 460 степени. Толико је врућа да стјеновита површина Венере видљиво сјаји, као комад жељеза извученог из ковачнице", казао је Вод.

С обзиром да је температура на вишим дијеловима мања у односу на ниже, они су били тамнији на фотографијама. Уочљиве су и неке истакнутије регије које су раније детектоване само радаром као што су Апхродите Терра, Теллус Регио и Аино Планитиа.

НАСА тренутно планира направити још фотографија Венере помоћу WИСПР-а када сонда буде у процесу седмог и посљедњег прелета у новембру 2024. године. Нјени подаци су инспирисали Европску свемирску агенцију да скупља слилне податке у својим будућим мисијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана