НАСА (не) треба да шаље поруке ванземаљцима

Срна
Foto: Архива

ОКСФОРД- Научници са Оксфорда сматрају да Наса гријеши када шаље информација о животу на Земљи у свемир, јер би то могло имати нежељене посљедице, укључујући изазивање инвазије ванземаљаца.

.Наса намјерава да у оквиру програма "Свјетионик у галаксији" у свемир емитује низ информација о Земљи као "поздрав ванземаљској интелигенцији".

Сигнал ће бити послат преко "Ален телескопа" СЕТИ института у Калифорнији и кинеског ФАСТ-а, највећег свјетског радио-телескопа.

Међу подацима који ће бити послати у свемир јесу и они о биохемијској композицији живота на Земљи, позицији Сунчевог система у галаксији Млијечни пут, као и дигитализоване слике људи, те позив ванземаљцима да одговоре. Андерс Сандберг, виши истраживач на оксфордовом Институту за будућност човјечанства, упозорава да би такво слање података могло да буде ризично.

У нежељеном развоју догађаја, ванземаљска цивилизација која прими нашу поруку, могла би да одговори на не баш пријатељски начин.

"Многи одбијају да озбиљно схвате било шта што има везе са ванземаљцима, али то је веома важна ствар", истиче Сандберг за британски "Телеграф". Његов колега са истог института Тоби Орд каже да је прије одлуке о слању информација у свемир требало одржати јавну расправу.

"Чак и слушање порука које би могле да нам дођу из свемира може да буде опасно, јер би могле да буду искоришћене да ухвате Земљане у клопку. Те опасности су мале, али их слабо разумијемо и не управљамо добро њима", објашњава Орд. Он напомиње да нема научног консензуса о размјерама могућих мирољубивих и непријатељских цивилизација у свемиру.

"С обзиром да би лоша страна оваквог потеза могла да буде знатно већа него што је његова предност, не звучи ми као добра одлука да предузимамо активне кораке ка могућем контакту", наводи научник са Оксфорда. Слабији сигнали су већ раније послати у свемир кориштењем ранијих технологија, као што је "Аресибо порука", емитована 1974. године.

И руски научници емитовали су серију порука, познатих као "Космички позиви" 1999. и 2003. године. Научници са Окфорда наводе да би "ванземаљци већ могли да добијају различите поруке послате из различитих разлога". Научници НАСЕ, међутим, сматрају да је "ванземаљска цивилизација, која је довољно напредна да може да прима поруке из космоса, вјероватно достигла високе нивое међусобне кооперације, те да због тога познаје важност мира и сарадње".

Канадски футуриста Џорџ Дворски, ипак, мисли супротно и вјерује да је та теорија научника из Насе "заснована на старим премисама".

"Могу да замислим мноштво сценарија у којима су ванземаљци са злонамерним тенденцијама", наводи Дворски. Стручњаци Насе претходно су навели могућности на које би ванземаљци могли да дођу у контакт са људима. Као преноси британски "Сан", једна од метода на који би ванземаљске интелигенције могле да контактирају људе је ласер – јер тако импулси могу да путују на велике удаљености.

Према астробиологу Дејвиду Гринспуну, напредне цивилизације би, можда, могле да помјерају звијезде као начин скретања пажње. Интересовање научника је изазвала звијезда "КИЦ 8462852", која је необјашњиво имала веома неправилно и необично бљештање посљедњих неколико година, преноси агенција "Спутњик".

Такође, ванземаљци могу да да шаљу сигнале путем радио-таласа. У априлу 2021, Мичио Каку, професор теоријске физике, изјавио је да би контакт са напредном ванземаљском цивилизацијом могао бити опасан. Каку сматра да је вјероватноћа контакта људи са ванземаљцима у блиској будућности веома велика.

❤️

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана