Наруквице Марије-Антоанете на аукцији у новембру

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЖЕНЕВА - Двије дијамантске наруквице које су припадале француској краљици Марији Антоанети биће понуђене на аукцији у Женеви касније ове године, саопштено је из аукцијске куће "Кристи".

Наруквице, свака опточена са 112 дијаманата, биће продате заједно и очекује се да ће достићи цијену од између два и четири милиона долара. Аукција ће бити 9. новембра.

Та процјена "не укључује само унутрашњу вриједност дијаманата, већ и могућност ношења накита који је некада носила чувена краљица Марија-Антоанета", рекла је за АФП специјалиста за накит "Кристија" Мари-Сесил Сисамоло.

Историјски драгуљи би у међувремену лако могли да иду за много више од тражене цијене.

"Као што се види у недавној продаји у Женеви, тржиште драгуља племените провенијенције наставља да ради изузетно добро", рекао је у саопштењу Франсоа Куријел, шеф одјељења за луксузне предмете куће "Кристи".

Марија-Антоанета, посљедња краљица Француске прије Револуције, убијена је на гиљотини у октобру 1793. године у Паризу у 37. години.

Вјерује се да се ради накиту од око 140 и 150 карата.

"Веома је тешко тачно измјерити величину наруквица јер се ради о старим дијамантима, а тада величина није била прецизна", рекла је она.

Свака наруквица имала је по три реда драгуља који се могу спојити и носити као огрлица.

Према подацима "Кристија", Марија-Антоанета је наручила наруквице од јувелира Шарла Аугуса Бемера у Паризу 1776. године, двије године након ступања на пријесто.

Она је за то платила 250.000 тадашњих француских ливри, што је била огромна сума.

Након избијања револуције и покушаја бијега са краљем Лујом Шеснаестим и њиховом дјецом, Марија-Антоанета се постарала да свој накит изнесе из земље.

Накит је пребачен у Брисел, гдје је управљала њена сестра надвојвоткиња Мари-Кристин, а одатле у Аустрију, одакле је и сама краљица, гдје је владао цар њен рођак.

Краљ и краљица су затворени 1792. године, а погубљени наредне године, док је њихов десетогодишњи син Луј Седамнаести умро у заробљеништву.

Преживјела је само њихова ћерка Марија-Тереза од Француске, која је ослобођена у децембру 1795. године и послата у Аустрију, гдје су јој дали мајчине драгуље.

"Овим драгуљима може се ући у траг све до Марије-Антоанете", рекла је Сисамоло, пренио је АФП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана