Напуштена села дијеле џабе

Борис Ђурић
Напуштена села дијеле џабе

На продају село у Шпанији. Захтијева обнову. Цијена нула евра. Тако гласи оглас за продају села А Барка у Шпанији.

А Барка, као и хиљаде напуштених села у Шпанији, са 12 старих кућа од камена прекривених маховином и бршљаном, треба новог власника који би јој удахнуо живот.

Локални званичници у сјеверозападној регији Галицији надају се да ће некоме поклонити село смјештено на брду које гледа на ријеку Мино у близини границе са Португалијом. Подносилац захтјева мора представити пројекат за развој села, које датира из 15. вијека, а да њиме очува све његове куће.

Стигло је већ неколико понуда, али Авелино Луиз де Франциско Мартинез, градоначелник општине Кортегаде којој припада поменуто село, објашњава да би више желио да су му понуђени неки туристички пројекти.

- Потребно је нешто што би донијело послове за сељане и локалне бизнисе - каже Мартинез. Становници су напустили А Барку почетком шездесетих година прошлог вијека када је саграђена брана, усљед чега је потопљена њихова обрадива земља. Ипак, већину шпанских напуштених села њихови становници су напустили због одласка у веће градове или због квалитетније земље за обрађивање.

- Шпански Национални институт за статистику процјењује да постоји око 2.900 напуштених села широм земље - каже директор веб сајта специјализованог за продају напуштених села Рафаел Каналес. Више од половине тих села налази се у Галицији, која већим дијелом представља руралну регију и која је дом познатог мјеста ходочашћа Сантијаго де Компостела. Срозавање шпанске економије довело је до пораста незапослености од 26 одсто и навело многе власнике да огласе своју имовину на продају.

- Међу нашим клијентима има много писаца, сликара и професионалаца за рурални туризам - објашњава Каналес.

Британац који је власник ривалског интернет портала "ГалицианРустиц.цом" Марк Аткинсон каже да је његова компанија идентификовала 400 напуштених села у источном дијелу Галиције. Када Аткинсон, који ради око 150 километара од Кортехаде, пронађе напуштено село, он онда почне да тражи власнике. Овај задатак је компликован, па чак и немогућ. Често открије да су се власници одавно одселили и о њима се од тада ништа није чуло.

- Понекад се дешава да власници сами долазе до нас и траже да им излистамо њихову имовину за продају - објашњава Аткинсон, бивши узгајивач стоке из Ланкешајра који скоро три деценије живи у Галицији.

Насељавање напуштених села почело је осамдесетих година прошлог вијека, а тренд је кренуо са напуштеним селом Лакабе, смјештеним у планинама сјеверне Наваре. Село је "наново" откривено осамдесетих година када су неки мјештани из оближњих села изгубили своје козе и касније их пронашли у напуштеном Лакабеу. Након вијести о овом догађају у село су почели да долазе знатижељници од којих су неки одлучили да остану и да ту живе.

- Нови становници су били људи из урбаних средина са мало знања о сеоском животу и нико није очекивао да ће остати дуже у селу - објаснила је Моге Канада, која је међу првима доселила у ово село. У почетку се није могло живјети у кућама и сви они, њих 14, живјели су у једној великој кући. Послије тога су полако почели да реновирају и дограђују остале куће. Није било ни пута до села и користили су коње да би носили грађевински материјал у село. Такође, није било струје, тако да су користили свијеће и петролејске лампе. Касније су ручно саградили вјетрењачу која и дан-данас обезбјеђује струју за село. За живот су зарађивали тако што су продавали житарице које су сами узгајали.

Данас ово својеврсно еко-село има соларне панеле и турбину за воду и постоји листа чекања да се започне живот у њему. Моге каже да људи не треба да долазе како би живјели код њих, већ да у својом срединама направе нешто слично.

Напуштена села у Шпанији су нарочито привлачна странцима као што је Нил Кристи (60), пензионисани Британац који је некада радио на телевизији. Он је купио три камене куће и подигао амбар на темељима од камена, што је типично за сјеверозападни дио Галиције. Те три куће чине заселак Арунада у регији Астуријас, а Кристи га је добио за 45.000 евра. Посљедње четири године провео је у рестаурацији главне куће која је смјештена у средини зелених пашњака и око 30 километара удаљена од атлантске обале. Нада да ће се уселити у њу до краја године.

- Желио сам да побјегнем од стреса који сам имао у Лондону. Ово су биле само обичне руине, али у Енглеској никада не бих могао да купим ништа слично - објашњава времешни Британац.

Купци

- Британци чине групу странаца која је показала највише интересовања за куповину напуштених села и заселака Шпаније - објашњава агент за некретнине Хозе Армандо Лопез. Он додаје да је међу купцима било и Норвежана, Американаца, Нијемаца, Руса па чак и Мексиканаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана