Напуштен и избрисан с мапа, овај град зову најопаснијим на свијету

ГС
Напуштен и избрисан с мапа, овај град зову најопаснијим на свијету

КАНБЕРА – Витенум (Wittenoom) је град у Аустралији који називају најопаснијим на свијету јер је само удисање зрака у њему довољно да вас убије, због чега је напуштен и избрисан с мапа.

Аустралијски званичници су избрисали овај град са мапе у покушају да одврате потенцијалне туристе од одласка тамо. Посљедња становница града одустала је од борбе за останак у мају ове године, а ради се о мјесту у ком је на врхунцу живјело више хиљада људи, преноси портал Кликс.

До 2015. било их је само шест, а до прошле године остала је само 80-годишња Лорејн Томас.

Некада ужурбани рударски град у регији Пилбара заправо је смртоносан и налази се усред највеће контаминиране локације на јужној хемисфери.

Током врхунца развоја 1930-их, хиљаде људи је живјело тамо. Земља у Витенуму била је богата плавим азбестом, а бројни Аустралијанци су се преселили тамо да би добили посао у рудницима.

У наредне три деценије то је био град с рударством у срцу - али овакав начин живота је заправо убијао локално становништво. Рудници су на крају затворени 1996. јер више нису доносили зараду, међутим, људски трошак је био много већи од било каквог губитка профита.

Више од 2.000 радника и становника умрло је од посљедица удисања смртоносних влакана плавог азбеста. Ваздух је и данас отрован што приморава владу да руши зграде, затвара депоније отпада из рудника те затвори град у потпуности. Упркос напорима на чишћењу, остало је три милиона тона азбестног отпада.

Земљиште никада неће бити сигурно за становање људи због сталног ризика од азбестозе - али неки људи не могу одолити да га не посјете. Такав је био и случај бројних тиктокера који су одлучили посјетити ово напуштено мјесто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана