Напади делфина у порасту, повријеђено 18 особа

Танјуг
Foto: Илустрација

ТОКИО– Број напада делфина на плажама у Јапану је у порасту од 2022. године, а експерти упозоравају да је за то одговорна углавном једна врста, индо-пацифички грбави делфин, као и да би њихово агресивно понашање могло да ескалира.

Овог љета, делфини су повриједили 18 особа на плажама у префектури Фукуи, а међу њима је и ученик основне школе коме је прст ушивен са тридесетак шавова, навела је служба обалске страже Тсуруга, пренела је агенција Кјодо.

Број инцидената током ове године нагло је скочио у односу на претходне двије, при чему је  у нападима делфина 2022. повријеђена само једна особа, а пет у прошлој години, навела је ова служба.

Од почетка августа ове године, делфини су ујели два мушкарца у области Тсуруга.

Професор Тадамичи Морисака казао је да је у близини та два напада, оба пута примијећен делфин истог карактеристичног изгледа са леђним перајем.

Док делфини у акваријумима често остварују контакт са људима, услед честе интеракције они могу покушати да наметну своју доминацију тако што ће ујести, казао је Морисаки, додајући да људи у таквим ситуацијама треба “одмах да се склоне од делфина”.

Неке плаже су почеле да уводе справе које емитују ултразвучне таласе који одвраћају делфине, а пливачи се упозоравају да одмах напусте воду ако сретну овог сисара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана