Након открића масовних гробница у Канади срушен споменик краљици Елизабети II

ГС
Foto: klix.ba

Демонстранти су срушили неколико кипова испред Скупштине Манитобеа, укључујући статуу краљице Елизабете II током протеста на Дан Канаде, искаљујући бијес због откривања неозначених гробова дјеце аутохтоних народа.

 Активисти су се окупили у близини скупштинске зграде која се налази у главном граду покрајине Њиннипег како би протестовали. У једном тренутку спустили су се према оближњем споменику краљици Елизабети II и срушили га на земљу.

Уз Елизабетху, већи кип краљице Викторије такођер је уништен, повучен на бок и ишаран црвеном бојом у спреју док су активисти навијали. То обарање забиљежено је на видеу, након чега су активисти оставили натпис "Једном смо били дјеца. Вратите их кући" на врху стољетног кипа, први пут откривеног 1904. године.

Иако је полиција ухапсила једну особу након што су статуе срушене, тачне околности остају нејасне, а медији извјештавају да се тај човјек можда појавио како би критиковао поступке демонстраната. Није било других хапшења, иако полиција у Winnipegu каже да је њихова истрага у току и да ће даљње мјере подузети касније.

Демонстранти, којих је наводно било стотињак, кренули су према законодавном тијелу у склопу скупа 'Свако дијете је важно'. Догађај је одржан у знак протеста против мрачног наслијеђа аутохтоног канадског интерната након што су посљедњих седмица у необиљеженим гробовима откривени посмртни остаци стотина дјеце.

Многе школе које је водила Католичка црква присилно су уписивале аутохтону дјецу под владиним мандатима, с циљем асимилације домородачких племена и прије формирања канадске конфедерације 1867. Дјеца су одузимана породицама и мијењан им је културни идентитети како би се убрзала 'интеграција', многи од њих су умрли од злостављања и занемаривања. Судбина безброј аутохтоних ученика и даље је непозната, уз мрачна открића гробница која истичу масовне размјере злостављања, преноси klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана