Највиша планина на свијету гуши се од смрада, а криви су људи

ГС
Foto: Илустрација

Уколико се спремате да освојите Монт Еверест поред све опреме мораћете да носите и специјалне кесе за одлагање фекалија.

Разлог? Процјењује се да на највишој планини на свету има око три тоне људског измета, па су локалне власти одлучиле да пооштре правила којих ће морати да се придржавају сви авантуристи.

“Планине су почеле да смрде! Добијамо притужбе да су фекалије видљиве на стенама. То је неприхватљиво и нарушава наш имиџ”, казали су представници руралне општине Пасанг Ламу.

Због екстремних температура, посебно близу врхова, људски измет се не одлаже на одговарајући начин. Самим тим се не разграђује, што узрокује да се поједини планинари разболе.

Већина пењача се одлучује да ископа рупу, али то постаје тежак задатак како се приближавају врховима. Уз то, на појединим локацијама има мање снијега, па врше нужду на отвореном.

Међународни планински водич, Стефан Кек, истиче да су поједине локације стекле репутацију “отворених тоалета”. Посебно наводи Јужни превој на висини од 7.906 метара који пењачима служи као успутна база.

“Тамо готово да нема снијега и лега, а свуда ћете видјети људски измет”, рекао је Кек.

Зато ће убудуће пењачи морати да купују специјалне кесе у подножју, које ће бити провјераване по њиховом повратку.

У кесама се налази прах који помаже да се фекалије учврсти и остану без мириса. Свака ће моћи да се искористи пет до шест пута, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана