Највећи малер кипарске кризе...

Гардијан, Бизлифе
Највећи малер кипарске кризе...

Шерон Конор постала је једна од најнесрећнијих жртава кипарске банкарске кризе.

Конориних 183.000 евра, добијених продајом куће, сада су јој ван домашаја пошто их је уплатила у Банку Кипра 15. марта у вријеме ручка, објавио је британски Гуардиан.

Конорова је са супругом у Кенту живјела више од 20 година, а онда су 2004. одлучили да остваре свој сан - продали су кућу и преселили се на Кипар да отворе школу роњења.

На Кипру су купили кућу и започели посао у Паралиминију гдје су живјели 8 година када је Шерон у јануару 2012. дошла кући с посла и нашла мужа који је умро од срчаног удара.

Затворила је школу роњења и одлучила да се врати у Енглеску. Кућу чија је тржишна вредност била процјењена на 230.000 евра, продала је за 183.000 једном купцу који је платио готовином.

Новац је уплаћен на два рачуна у Банци Кипра 15. марта. У суботу ујутру, 16. марта, објављено је да ће депоненти морати да се одрекну дијела депозита према условима за добијање пакета спаса од ЕУ.

"E-mailom сам поподне тог дана послала инструкције да се новац пребаци на мој рачун у Великој Британији слиједећег радног дана. Међутим, 16. су банке затворене. Мој син и адвокат су отишли у банку 28. марта (када су се банке поново отвориле) да би потписали папире, али им је речено да ми је новац замрзнут."

Она тврди да је "потпуно неправедно" да плаћа пенале јер више уопште не живи на Кипру, а њена средства не представљају штедњу, него новац од продаје куће који је на рачуну био мање од 24 сата када је објављено опорезивање депозита.

"Мислила сам да ствари напредују: 13. марта ми је понуђен посао који сам прихватила, 14. марта сам постигла договор за продају куће, 15. марта је извршена уплата. Помислила сам – 2013. ће бити моја година. А онда ме је 16. марта ова вијест потпуно срозала."

Два рачуна која припадају Шерон Конор ће практично бити спојена и због тога ће изгубити цијелих 50.000 евра, а нема наговјештаја када ће имати приступ остатку новца. О свом случају је писала на многе адресе, укључујући и британског премијера Дејвида Камерона и њемачку канцеларку Ангелу Меркел.

Клијенти Банке Кипра чији су депозити већи од 100.000 су прошлог викенда сазнали да ће 37,5% новца који имају преко те границе бити претворено у дионице банке, које су тренутно готово безвредне. Око 22,5% њихових уштеђевина ће бити стављено у фонд на који се неће исплаћивати камата, а у случају да банци затреба још новца, може и да га конфискује. Осталих 40% великих депозита у Банци Кипра ће бити "привремено замрзнути из разлога ликвидности", али ће се на тај новац, како је објављено, и даље обрачунавати камата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана