Највећи црни дијамант на свијету на аукцији купио крипто преварант

Tanjug
Foto: NYP

ЛОНДОН- Највећи црни дијамант на свијету прошле године продао је Сотби на аукцији и плаћен је криптовалутама, али сада је откривено да је купац, који је тада био непознат, крипто преварант.

Црни дијамант назван "Енигма" је један од најмистериознијих дијаманата на свијету. Свако ко изједначи дијаманте са свјетлуцавим камењем биће разочаран, пошто је "Енигма" мат боје и зрачи мистериозном ауром, преноси Франкфуртер Алгемајне Цајтунг (ФАЗ). 

Назив који је дијамант добио, "Енигма", ријеч је грчког поријекла и има прикладно значење - загонетка - пошто овај драгоцјени камен окружују многе мистерије. 

Познато је да дијамант тежи 555 карата и уврштен је у Гинисову књигу рекорда.

„Енигма" је такозвани карбонадо, црни дијамант. Они су изузетно ријетки и међу најстаријим су дијамантима на свијету.  

Док је Земља настала прије око 4,6 милијарди година, стручњаци вјерују да је риједак црни дијамант стар између 2,6 и 3,8 милијарди година и да је настао када је метеорит или астероид ударио у Земљу.

Сада се, међутим, испоставило да је овај дијамант на аукцији купио крипто преварант, који је разним малверзацијама од инвеститора извукао милионе долара.

Он је сада оптужен за превару, а неки медији су пренијели да је у питању бизнисмен и инфлуенсер Ричард Харт, који тргује криптовалутама и има велики број пратилаца на Јутјубу и друштвеним мрежама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана