Највеће секвоје у Европи расту у бабушничком селу Стол

Танјуг
Највеће секвоје у Европи расту у бабушничком селу Стол

БАБУШНИЦА - Највеће секвоје у Европи налазе се у бабушничком селу Стол, каже за Танјуг Миле Јоцић, чији отац је далеке 1978. године донио из Београда три младице секвоје, које су засађене у овом идиличном планинском селу.

-Мој покојни отац, Јован Јоцић, једну младицу дао је мом стрицу, једну ујаку и једну је засадио у нашем дворишту. Све су засађене у исто време. У почетку нисмо ни знали да су то секвоје, тек кад су шумари почели да долазе и да се интересују, ми смо сазнали да су то заправо секвоје - навео је Милде Јоцић.

Додаје да су тренутно, колико је могао да нађе на интернету, највеће у Европи, а једна је висока 35 метара и има пречник од 1,6 метара.

-Реч је о џиновској секвоји. Исте године је посађен и један кедар, али он прилично спорије расте од секвоје - каже Јоцић и додаје да су секвоје свих ових година постале прави заштитни знак села.

-Договорили смо се са браћом, када смо делили имовину, да секвоје нико не дира, морају да остану заштитни знак и села и наших кућа. Док смо ми живи, то нико неће да дира - рекао је Јоцић.

Идилично село Стол налази се подно врха Стол, који је својеврстан заштитни знак целе бабушничке котлине, над којом доминирају секвоје.

Деценијама уназад секвоје су права атракција па неријетко туристи долазе да уживају у ријетком призору.

Јоцић је хроничар села Стол, а аутор је драгоцјеног издања - монографије о селу Стол, а тренутно припрема књигу о лужничком говору.

Секвоје су карактеристичне за подручје Сјеверне Америке, могу да живе и дуже 2.000 година, а највиши примјерци могу да порасту и до стотину метара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана