Најуклетији дворци Европе: На листи један из Хрватске

Агенције
Foto: Агенције

Због бурне историје, локалних легенди и мрачног изгледа, средњовјековни дворци широм Европе голицају машту авантуриста жељних истраживања културних, као и "натприродних" атракција.

Дворац Елц

У замку смјештеном у близини белгијске границе, чији најстарији дијелови потичу из 9. вијека, обитава дух грофице Агнес који пали и гаси свјетла, отвара прозоре и врата те чини свакојаке сличне неподопштине. Кћи 15. грофа од Елца је, наиме, несретно скончала: није се жељела удати за витеза Браунсбергера, већ је имала намјеру, попут брата, придружити се војсци. Витез је за освету напао дворац, Агнес га је с дворском стражом бранила па ју је витез, замијенивши је за мушкарца, убио у жару борбе. Дворац је већ 33 генерације у власништву породице Елц, али отворен је за јавност уз цијену улазнице од 14 евра.

Дворац Мушхам у Аустрији

Недалеко Салцбурга, дворац Мушам био је мјесто салцбуршких суђења вјештицама између 1675. и 1690. Мањи је број двораца који имају трагичнију историју; 139 људи је оптужено за вјештичарство и погубљено у Мушхаму. Већина жртава били су мушкарци, док је 39 дјеце такође убијено под сумњом за вјештичарење. Њихови дуготрајни духови наводно опсједају дворац, дајући му надимак Дворац вјештица, преноси "Глориа".

Није вам довољно језиво? У 1800-има, дуго након суђења вјештицама, дворац Мушхам постао је мјесто за "окупљање" вукодлака. Јелени и говеда пронађени су мртви око дворца, па су сумњичави мјештани закључили да су вукодлаци окупирали дворац. Многи становници дворца Мушхам били су оптужени да су вукодлаци и након тога мучени и убијени.

Дворац Лип у Ирској

Дворац Лип у Ирској дом је редовних паранормалних активности, често називан најуклетијим на свијету. Његова стварна старост није позната. Док неки историчари тврде да дворац датира из 15. вијека, други тврде да је изграђен око 1250. Знамо да је дворац Лип први саградио клан О’Банон. У касном 15. вијеку заузео га је ноторно насилни клан О’Керол, и почело је његово крваво насљеђе. Ирски дворац преносио се генерацијама, свједочећи многим злочинима током вијека. Освета, ривалство и моћ криви су за шокантне инциденте који су се тамо догодили.

Током обнове 1900-их, радници су пронашли oubliette (подземну тамницу) иза зида у капели. На њихов ужас, многи људски костури били су на дну окна. За уклањање остатака била су потребна троја кола.

Многи тврде да духови лутају ходницима, па не чуди да су се догодила истраживања паранормалног. Лип дворац приказан је у ТВ емисијама као што су "Најстрашнија мјеста на Земљи" и "Најуклетија АБЦ породица".

Дворац Предјама у Словенији

Ово није само највећи пећински дворац на свијету, већ се такође каже да је дом духа Ерамос де Предјама, витеза који је славно одолијевао опсади трупа Аустријског Царства више од годину дана. Подигнут је у 12. вијека на 123 метара високој, оштрој литици на улазу у пећину (Постојна јаму). Витез Ерамос је лавиринтом скривених ходника који се налазе иза дворца одлазио у пљачкашке походе по околини због којих су локални становници вјеровали да је утјеловљени ђавао. Сматра се да је Предјама поражен тек након што га је издао један од његових слуга, а његов се дух надвијао дворцем чекајући да се освети.

Њему у част се сваког августа испред тврђаве одржава Еразмов витешки турнир који окупља модерне витезове из Словеније и свијета. Цијена улазнице је 17.50 евра, односно 40.90 евра укључујући Постојну јаму.

Санацаро у Италији

Замак у јужној Италији, који је 900 година у власништву породице Sannazzaro Natta, опсједају духови. Барем тако тврди Лудовица, припадница 28. генерације те властелинске породице која своја натприродна искуства дијели на ТикТоку. Дворац се састоји од 18 спаваћих соба, девет купатила, књижнице, балске дворане, капелице и тајних пролаза у којима се ноћу могу видјети приказе у бијелом те чути кораци и неидентификовани гласови, а може се и посјетити. Посјети започињу од цркве Сан Ђакомо из 14. вијела, у којој се налазе слике и фреске из 16. вијека, прије него што се настави до улаза и унутрашњег дворишта, које води до великог улазног ходника с неоготичким фрескама.

Слиједи барокна музичка соба, пуна антиквитета и породичног насљеђа. Пењући се великим стубиштем, такође неоготичким, посјетиоци долазе до предсобља и плесне дворане. Потоњи је у 19. вијеку био богато украшен, укључујући фреске на своду које подсјећају на причу о духу дворца, младом торинском сликару Гросу. Умро је овдје, жртва своје умјетности. Такође се могу посјетити четири спаваће собе с једне стране плесне дворане: Цвјетна или Зелена соба, Плава или Чипкаста соба, Ружичаста соба и прекрасна соба с бијелим балдахином која је своје име добила по француском кревету из 18. вијека. Посјетиоци затим пролазе до великог ормара који још увијек има своју изворну функцију и у којем се налази мала збирка огледала из разних периода. Посљедња просторија коју треба посјетити је салон у сјеверозападном торњу или Кинески салон. Степенице главне куле или видиковца воде назад у унутрашње двориште. На изласку је могуће посјетити врт с великим парком у енглеском стилу и важним стогодишњим стаблима.

Дворац Тракошћан

Дворац хрватске племићке породице Драшковић, подигнут у 13. вијеку, крије тајну портрета грофице Клотилде Драшковић која је живјела у 19. вијеку. Локалне легенде кажу да њене очи прате посјетиоце по просторији, да је који пут грофица на портрету окренута у другом смјеру те да је моћ портрета толико јака да се сваке године у околини Тракошћана роди женско дијете погледа продорног попут грофичиног. Дворац иначе крије богату збирку намјештаја те декоративних и упорабних предмета из разних историјских периода. Цијена улазнице је 7 евра за одрасле, 4 евра за ученике до 18 година, док је за дјецу до 7 година улаз слободан.

Дворац Хохенверфен у Аустрији

У околини Салцбурга, на окуци ријеке Салцах, смјестио се дворац подигнут у 11. вијеку. Сматра се једним од најљепших двораца у Аустрији, а током своје бурне вишевјековне историје служио је и као одбрамбено утврђење, затвор те центар за обучавање војника. У дворцу се налази музеј соколарства, одржавају се витешки турнири те адвентски сајмови, али посјетиоце највише привлачи изложба о вјештицама, инквизицији и окултном. "Легенда о Јацклу - вјештице и чаробњаци" темељи се на историјском догађају. У другој половини 17. вијека је, наиме, на салцбуршком двору одржано суђење Јакобу Колеру којег су оптужили за чаробњаштво те га, заједно с 198 "пратиоца", подвргли мучењу, а потом њих 138 спалили на ломачи. Цијена најскупље улазнице која обухвата разгледање дворца, изложби и музеја те лифт до дворца је 16.90 евра за одрасле, односно 5.70 евра за дјецу.

Дворац Бран у Румунији

Дворац смјештен у околини румуњског града Брашов у покрајини Трансилванији је, према предаји, дом окрутног грофа Влада Тепеша који је набијао непријатеље на колац; према њему је британски књижевник Брам Стокер написао славни роман "Дракула" објављен 1897. те касније екранизован много пута. У стварности, дворац који се први пут спомиње у 13. вијеку утемељили су припадници њемачког Теутонског реда и служио је као одбрамбена тврђава у ратовима с Отоманским царством. Како је током вијека надограђиван, тако је пун пролаза, тајних соба, завојитих ходника и подрумских просторија, што је идеално за разбуктавање маште, у комбинацији с локалним легендама. Стога се уназад три године на четвртом спрату дворца може разгледати изложба "Повијест страшних бића у Трансилванији" на којој се посјетиоци упознавају с митовима и народним причама на чијим је темељима настала прича о вампирима. Ноћ вјештица је резервисана за језиву забаву с атракцијама налик на тунел страве. Цијена улазница је 20.14 евра за одрасле те 50.07 евра за дјецу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана