Најтоплији новембар у историји мјерења

Срна
Foto: Илустрација

ЊУЈОРК- Овогодишњи новембар био је до сада најтоплији регистровани 11. мјесец у години на планети Земљи, указују метеоролози.

На глобалном нивоу, овогодишњи новембар био је за 0,77 Целзијусових степени топлији у односу на просјечну температуру у упоредном периоду од 1981. до 2000. године, те за 0,1 степен топлији него 2016. и 2019. године, када је евидентирана рекордно висока температура за новембар.

Истовремено, у Европи је евидентирана најтоплија јесен, показују подаци из извјештаја службе ЕУ за климатске промјене /Коперникус/ који је објављен уочи навршавања пет година од потписивања Париског споразума о климатским промјенама.

Ова година по температури се приближила најтоплијој забиљеженој години до сада - 2016.

Највиша натпросјечна температура евидентирана је у сјеверној Европи, Сибиру и на Арктику, гдје је, због драстичног отапања морског леда, забиљежен његов други најнижи ниво у новембру до сада.

Знатно виша температура од просјечне уочена је и у САД, Јужној Америци, јужној Африци, на Тибетанској висоравни, на подручју источног Антарктика, те у већем дијелу Аустралије.

Према подацима Свјетске метеоролошке организације, глобална температура од јануара до октобра била је за 1,2 степена Целзијусова већа од оне у прединдустријском периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана