Најтоплији март у Европи свих времена?

Дојче веле
Најтоплији март у Европи свих времена?

Иако се већина грађана радује одласку ионако благе зиме, није ли топао март разлог за забринутост?

 

Висок притисак, недостатак облака

Одговор на питање, зашто је тако неуобичајено топло у марту ове године заправо је крајње једноставан, додаје Вичорек. Небо је све вријеме, од почетка марта било ведро, без облака, а разлог томе је висок притисак струја, које се крећу преко западне Европе и Велике Британије.

„Радијација сунца, типична за ово доба године, могла је несметано да дјелује. То је у највећој мјери разлог због којег није необично ако температура пређе 20 степени", каже Вичорек.

Истовремено, активност циклона у сјеверном дијелу Атлантика, блокира талас хладног ваздуха, који би иначе захватио западну Европу, додаје Фолкер Ермерт, метеоролог са Института за геофизику и метеорологију на Универзитету у Келну. Он тврди да су нешто више температуре у првој половини марта дио дугорочног тренда.

„Климатске промјене су току. Наше пројекције наговештавају повећање температура од три до четири степена у наредних сто година, а на том путу, увијек ће бити неких рекорда у висини температуре или временских прилика", каже Ермерт.

Климатске промјене у акцији

 

Иако је о томе још увијек рано говорити, тај стручњак не искључује могућност да би 2014, могла бити најтоплија година у централној Европи. „Ако направите пресјек на глобалном нивоу, примјетићете да смо посљедњих година имали најтоплије вријеме, годину за годином. Другим ријечима, посљедњих неколико година, било је веома топло у атмосфери."

И док је Сјеверна Америка ове зиме била завејана, у Европи је вријеме било благо и знатно топлије. Емерт тврди да би то могла бити најтоплија зима у посљедњих 250 година.

У Њемачкој се труде да смање емитовање гасова који изазивају ефекат стаклене баште, али и то је још далеко од идеалног

Ниво мора расте и велика количина снијега такође наговјештава благи пораст температуре на глобалном нивоу. У Њемачкој се, прича метеоролог из Келна, сем топлог марта, догодило још нешто несвакидашње. „Обично у овом доба године имамо припреме за сајам урбане исхране у Келну. По први пут нам се догодило да смо плодове воћа и поврћа, морали да беремо раније."

Март најављује топлу годину?

Њемачке метеоролошка служба у марту, најкасније у априлу, објављује прогнозе о концентранцији полена. Овога пута се за припремама морало почети још у јануару. Почетак године је у централној Европи прошао и знаку мање падавина, што не само да се одржава на влажност земљишта, него повећава и опасност од шумских пожара.

Метеоролози не савјетују одлагање зимске гардеробе. Јер топло ће бити још максимално неколико дана. Већ од наредне седмице очекују се ниже температуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана