Најтоплији јун у историји Новог Зеланда

Танјуг
Најтоплији јун у историји Новог Зеланда

ВЕЛИНГТОН- На Новом Зеланду је регистрован најтоплији јун откако се почело са мјерењем температуре у тој земљи прије 110 година, показују званични климатски подаци.

Просјечна температура у јуну била је за два степена Целзијусова виша него обично, а 24 локације широм земље укњижиле су рекордне максималне температуре, према подацима Националног института за истраживање воде и атмосфере (NIWA), преноси британски лист „Гардијан".

Просјечна температура у јуну била је 10,6 степени Целзијусових, што је за два степена топлије од 30-годишњег просјека за јун и за 0,3 степена више од претходног рекорда из 2003. и 2014. године.

Због тога је овај јун на Новом Зеланду био најтоплији откако је NIWA 1909. године почео са мјерењем температуре.

Низ фактора довео је до новог рекорда, укључујући чешће вјетрове који долазе са топлијег сјевера умеро са Антарктика на југу, као и необично висока температуре воде у океану, изјавио је стручњак за климу Грегор Мацара из NIWA, а преноси агенција АП.

Навео је да ће се вријеме мијењати из мјесеца у мјесец, те да постоји тренд пораста температуре и генералног загријавања.

Мацара је рекао да се просјечна температура на Новом Зеланду повећала за око један степен у протеклих 100 година и да се, ако се настави тренд, могу очекивати касније и блазе зиме, као и ранија прољећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана