Најстарији зоолошки врт на свијету слави 270. рођендан, државном БДП-у доприноси са 300 милиона евра

ГС
Foto: Klix

БЕЧ- Зоолошки врт у Бечу, који је и најстарији на свијету, ове седмице слави 270. рођендан, саопштиле су власти аустријске пријестолнице.

Има површину од 17 хектара на којој је 8.000 животиња које заједно чине 700 врста.

"Као научно вођен зоолошки врт, наш је посао да наше посјетиоце одушевимо животињским свијетом и промовишемо њихову свијест о природи и очувању врста. Зоолошки врт је прозор у фасцинантну разноликост врста на нашој планети", казао је директор зоолошког врта Стефан Херинг-Хагенбек.

Бечки зоолошки врт није само најстарији зоолошки врт на свијету, већ је неколико пута проглашен и за најбољи у Европи. Шeнбрун учествује у бројним међународним програмима очувања узгоја и руководи програмима узгоја Фиџијских игуана и Мослијевих пингвина скакача.

Осим орангутана и жирафа нарочити, успјеси у узгоју посљедњих година укључују прво младунче коале рођено у Бечу, младунче поларног медвједа и пет младунаца џиновске панде, од којих је близанце мајка први пут сама одгајила у зоолошком врту. У 2010. години је откривена нова врста пужа, а 2021. врста рака.

Бечки зоолошки врт су основали Цар Франц I и његова супруга Марија Терезија 1752. као менажерију са 12 животињских ложа распоређених у круг око царског павиљона. Од 1996. дио је УНЕСЦО-ве свјетске баштине. Након дворца Шeнбрун, најпосјећенија је знаменитост у Аустрији и сваке године забиљежи у просјеку два милиона посјетилаца.

У зоолошком врту ради више од 270 запослених, укључујући скоро 100 чувара животиња. Према подацима Привредне коморе Беча, сваке године доприноси бруто домаћем производу са око 300 милиона еура.

Као једна од главних атракција аустријског туристичког крајолика, важан је фактор за пословну локацију и отвара више од 2.300 радних мјеста широм Аустрије, саопштиле су власти Беча, преноси Klix.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана