Најстарији луксузни бренд на свијету: Већ два вијека синоним за престиж

Танјуг
Foto: Hermes

И док се многи чуде што су даме у стању да дају хиљаде долара за омиљени женски асесоар, оснивачи компаније Хермес су од породичног посла направили један од најуспјешнијих и најдуговјечнијих свјетских модних брендова.

Оно што их је поставило на позицију лидера управо је то што ни готово 200 година касније нису изгубили породичну нит.

Основан прије безмало два вијека, 1837. године, Хермес је легендарни луксузни бренд познат по изванредној занатској вјештини и безвременској елеганцији.

Оно што је почело као радионица за израду коњских амова, под вођством Тијерија Ермеа у Паризу – развило се у глобални симбол рафинираног луксуза. Хермeс је препознатљив по беспрекорној пажњи према детаљима, високом квалитету и иконичном дизајну.

Од својих чувених „биркин“ и „кели“ торби, до свилених марама и пажљиво израђених сатова – свака креација Хермеа одише софистицираношћу и умјетношћу.

Од коња до Холивуда

Са насљеђем укоријењеним у коњичком спорту, бренд је успјешно прешао и на друге области моде и луксуза, одржавајући репутацију симбола безвременског стила и беспрекорног занатства. Прожет духом слободе и креативности, Хермес успијева да се одржи на врху јер пажљиво прати промјене и потребе друштва, преноси Б92.

Авантура је започела у Паризу 1837. године, када је Тијери Ермес, израђивач амова, отворио радионицу у улици Басе-ду-Ремпарт.

Од самог почетка схватио је и предвидио очекивања својих купаца, њихову жељу за једноставношћу и лакоћом у граду препуном модерних кретања.

Његова радња је убрзо привукла интерес европске елите. Бројне истакнуте личности, укључујући Наполеона Трећег, његову царицу Евгенију и многе друге париске аристократе, често су је посјећивале.

Дакле, ако сте се икада запитали зашто Ермес продаје додатке везане за коње или зашто њихова торба у облику кофе (Пикотин) подсјећа на торбу за храну која виси са ушију коња – то је зато што је Ермес, много прије него што је представио своје елегантне торбе, био познат као радионица за израду врхунске опреме за јахање.

Када је Тијери преминуо 1878. године, његов син, Чарлс Емил Ермес, преселио је компанијску радњу на 24 ру Фобур Сент-Оноре, гдје се и данас налази сједиште овог бренда.

Он је, касније, пренио вођење посла на своја два сина, означавајући почетак нове ере Ермеса са новопостављеним директорима – Адолфом и Емил-Морисом Ермесом. Посебно је млађи брат, Емил-Морис, постао моћна фигура у историји Ермеса, чврсто осигуравајући позицију модног бренда на врху луксузног тржишта.

Улазак у високу моду

Први улазак Ермеса у свијет високе моде када су у питању торбе био је модел Haut à Courroies, што значи „торба са високим каишевима“, која је служила за ношење сједла, чизама или друге опреме јахача. Дизајн ове торбе постао је инспирација за двије најпознатије Ермесове кожне торбе пола вијека касније: „биркин“ и „кели“.

Иако ексклузивна публика данас доприноси ексклузивности бренда Ермес, у касним 1910-им, увођење аутомобила довело је до опадања броја купаца опреме за коње. Емил-Морис је разумио потребе потрошача и проширио Ермесову линију како би укључила кожне производе, одјећу и додатке. Један од познатијих производа из тог периода је прва кожна јакна за голф са рајсфершлусом, направљена за Едварда, принца од Велса.

Поред тога, Ермес је лансирао „Eau d’Hermès“, први парфем компаније. Емил-Морис је додатно обликовао бренд по својим жељама, увођењем заштитне боје бренда – наранџасте.

Не треба да изненађује што је једна жена инспирисала стварање Ермесових иконичних торби као модних додатака, а не као опреме. Наиме, супруга Емила-Мориса није могла да пронађе кожну торбу довољно малу да може да прође кроз врата аутомобила без проблема. Њен проблем подстакао је Ермес на ново поглавље у својој историји.

Док је почетак 20. вијека био процват за породицу Ермес, жене тада нису имале прилику да се пењу на корпоративној љествици, па је зет Емила-Мориса, Робер Дима-Ермес, преузео вођење компаније пред његову пензију.

Димасу се приписује много иновација, укључујући увођење свилених марама.

Торба као инвестиција

Прије неколико година је на лицитацији аукцијске куће Кристиз у Хонг Конгу једна „биркин“ торба продата за невјероватних 380.000 долара. „Биркин“ торба са ружичастим златом и дијамантима, коју је 2012. године дизајнирао Пјер Харди, достигла је невјероватна два милиона долара.

На страници Бегхантер, онлајн продавници за куповину и продају торби, прије неколико година открили су податак да је Ермесова „биркин“ торба сигурнија инвестиција од улагања у злато или дионице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана