Најсрамотније оставке у европској политици: Секс, лажи и украдени сендвич

Танјуг
Најсрамотније оставке у европској политици: Секс, лажи и украдени сендвич

БРИСЕЛ - Лист "Политико" објавио је данас листу "најсрамотнијих оставки у европској политици", које укључују инциденте од сексуалних скандала, преко злоупотребе владиних средстава, па све до ситних крађа.

Прва на листи је оставка британског конзервативног посланика Нила Периша, који је ухваћен како гледа порнографију на сједници Доњег дома 2022. године.

Он је рекао да је то био "тренутак лудила", те да је случајно наишао на увредљив садржај за одрасле док је на „Гуглу“ тражио тракторе.

Касније је признао да је гледао порнографију. "Политко", међутим, наводи да није јасно да ли је садржај за одрасле укључивао и тракторе.

Периш је у једном интервјуу рекао да га је супруга увијек сматрала "превише сексулним", као и да му је једном приликом рекла: "Донијећу ти маказе, ако се не будеш добро понашао".

Француски министар развоја Ален Жојанде поднио је оставку након што је 2010. године унајмио приватни авион за 116.500 евра како би стигао на Хаити који је погодио земљотрес.

Жојанде није био једини министар за ког је утврђено да је узалуд трошио новац пореских обвезника за вријеме бившег француског предсједника Николе Саркозија.

Министар Кристан Блан нашао се на удару критика због куповине кубанских цигара у вриједности од 12.000 евра јавним средствима.

Он није могао да се сјети ко је попушио све те цигаре.

-Пушим двије цигаре дневно. То је максимум - рекао је Блан, додавши да не зна ко је попушио преостале цигаре вриједне хиљаде евра.

Оставку је поднио и француски министар финансија Жером Кахузак, који је био снажан противник пореских рајева у иностранству.

Он је осуђен на двије године затвора због прања новца и пореске преваре, јер није пријавио новац који је држао на рачуну у швајцарској банци скоро 20 година.

Кандидат за градоначелника Париза 2020. године Бењамин Гриво повукао се из изборне трке, након што су објављени његови експлицитни видео-снимци које је слао непознатој жени.

Гриво, који има жену и троје дјеце, повукао се из трке након што су снимци постали вирални на друштвеним мрежама.

Замјеник аустријског канцелара Хајнц-Кристијан Штрахе је био на одмору на Ибици, када је упознао жену која се представила као богата Рускиња која је рекла да жели да инвестира у Аустрији.

Она је понудила да купи 50 одсто удјела у аустријским новинама Кронен цајтунг како би промијенила њихову уређивачку политику и прогурала Штрахеову крајње десничарску Партију слободе.

Заузврат, Штрахе јој је обећао склапање јавних уговора.

На крају се испоставило да жена није имућна Рускиња, а аустријски политичар се правдао да је био пијан. Скандал је довео до пада владе Себастијана Курца.

Једно од "најлуђих напуштања функције" у посљедње вриеме имао је мађарски европосланик Јожеф Шајер, пише Политико.

Високи функционер Фидеса, познатом по конзервативним ставовима, ухваћен је на забави у Бриселу 2020. године.

Полиција га је на забави пронашла са 25 голих мушкараца, а он је ухапшен након што га је случајни пролазник видио како покушава да побјегне.

Лидер странке и премијер Мађарске Виктор Орбан тај чин је назвао "неприхватљивим и неодбрањивим", након чега је политичар напустио странку и функцију у Бриселу.      

Шефица мадридског региона Кристина Сифуентес доспјела је на насловне стране када су објављени видео-снимци на којима се види како покушава да украде крему против старења.

Она је рекла да је инцидент био "ненамјерна грешка", а пуштена је након што је платила крему од 40 евра.

Сифуентес се повукла са своје функције.

У Словенији је посланик Дариј Крајчић остао без посла након што је украо сендвич из радње у Љубљани.

Он се правдао, рекавши да је спроводио "друштвени експеримент".

Године 1999. цијела Европска комисија, на челу са Жаком Сантером, подниела је оставку након што је у извјештају одбора проглашена кривом за "корупцију, злоупотребу моћи и превару".

Европски комесар за здравство Џон Дали је поднио оставку 2012. године, након што је у истрази о борби против превара повезан са покушајем да утиче на законе о дувану.

Далијев помоћник оптужен је да је покушао да прибави 60 милиона евра од дуванске компаније под називом "Swedish Match " како би поништио забрану ЕУ на снус, врсту бездимног дувана.

Општи суд ЕУ је 2019. одбацио Далијев захтјев за надокнаду штете, за коју тврди да је претрпио због губитка посла.

Чешки премијер Петр Нечас поднио је оставку 2013. године, пошто је шефица његовог кабинета Јана Нађова оптужена за корупцију и злоупотребу положаја.

Она је оптужена за подмићивање бивших посланика, али оно што је доспјело на насловне стране је њено незаконито коришћење тајне службе. Испоставило се да је Нађова, која је у то вријеме имала аферу са Нечасом, наводно користила обавјештајне податке како би шпијунирала премијерову супругу.

Супруга је затражила развод од Нечаса, а он је убрзо оженио Нађову.

Прије неколико дана, лидер норвешке љевичарске Црвене партије Бјернар Мокснес, поднио је оставку на место предсједника странке, пошто је откривено да је украо пар луксузних наочара за сунце "Хуго Бус" на аеродрому у Ослу.

-Многи људи су ме питали како сам могао да урадим нешто тако глупо. То сам се питао много пута посљедњих недјеља. Немам адекватно објашњење -  написао је норвешки политичар на „Фејсбуку“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана