Најскупља улица је у Хонгконгу

Танјуг
Најскупља улица је у Хонгконгу

Улица Козвеј беј у Хонгконгу је постала најскупља трговачка четврт у свијету, престигавши њујоршку Пету авенију.

Квадратни метар продајног простора у Козвеј беју закупци плаћају 22.307 евра годишње, објавила је једна од највећих свјетских фирми за промет некретнина "Кушман и Вејкфилд".

Привлачност најбољих шопинг дестинација расте и то не мијења ни глобално успоравање привреде.

У Козвеј беју је најамнина за првокласни простор поскупјела 35 одсто на годишњем нивоу, а у Паризу, на Јелисејским пољима за 30 одсто.

На другом мјесту по скупоћи је Пета авенија у Њујорку, са годишњом најамнином од 21.204 евра по квадрату, 11 одсто већом него прије годину дана. Слиједе Јелисејска поља са више него двоструко нижом цијеном годишњег закупа од 9.573 евра по квадрату, преноси агенција ЧТК.

На четвртом и петом мјесту су токијска Гинза и сиднејски Пит стрит мал, са цијеном од 8.962, односно 8.077 евра, које су исте као и прије годину дана.
Од шестог до осмог мјеста су опет европске улице - лондонски Њу бонд стрит, гдје за један квадратни метар трговци треба да издвоје 7.942 евра годишње, три одсто више него лане, циришки Банхофштрасе, гдје је квадрат поскупио девет одсто, на 7.243 евра и Виа Монтенаполеоне у Милану, са цијеном квадрата од 7.000 евра и растом од три одсто.

Слиједи Мјеонгдонг у јужнокорејској престоници Сеулу, са закупом од 5.822 евра по квадрату, што је 16 одсто више него прије годину дана.
На десетом мјесту је Минхен и Кауфингерштрасе, гдје је годишњи закуп продајног простора 4.200 евра по квадрату, шест одсто више него лани.
Од источноевропских градова, најбоље је позициониран Праг, на 27. мјесту са улицама На Пршикопје и Вацлавске намњести и најамнином од 2.100 евра, три одсто већом него прошле године.

На 41. мјесту је будимпештанска Ваци улица, гдје је закуп појефтинио десет одсто, на 1.080 евра по квадратном метру.
Према подацима фирме "Кушман и Вејкфилд" за Европу, Блиски Исток и Африку, цијене закупа су у просеку порасле за 1,7 одсто за годину дана од јуна прошле, до јуна ове године услијед повећане тражње међународних модних брендова и произвођача луксузне робе.

Најамнине су у 25 од 31 праћене европске трговачке улице повећане, док су примјетно мање у земљама највише погођеним кризом, као што су Грчка (17,1), Ирска (15,1), Мађарска (13,3) или су, због повећанне понуде продајног простора, што је случај са Бугарском, цијене пале 7,7 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана