Најплаћенији писци 2016. године

Б92
Најплаћенији писци 2016. године

Амерички часопис Форбс објавио је своју годишњу листу најбоље плаћених књижевника.

На првом мjесту за 2016. је амерички писац Џејмс Патерсон, а друштво у врху му праве они који су ове године зарадили милионе на својим дjелима: Џ. К. Роулинг, Стивен Кинг и Џон Гришам.


Џејмс Брендан Патерсон, амерички мајстор "кримића" који је у својој дугој каријери продао 300 милиона примjерака широм свијета и у 2016. години је писац који се може похвалити највећом зарадом - чак 95 милиона долара.

Други на Форбсовој листи је аутор популарног дјечјег серијала "Diary of a Wimpy Kid" Џеф Кини с 19,5 милиона, а трећа је Џ. К. Роулинг с 19 милиона долара.

Четврти је аутор трилера Џон Гришам с 18 милиона, а иза њега је мајстор хорора Стивен Кинг с 15 милиона долара. Једнак износ зарадиле су краљице љубавних романа Нора Робертс и Данијела Стил, а иза њих је с 14 милиона је Е. Л. Џејмс, ауторка бестселера "Педесет нијанси сиве".

Девето мјесто с 10 милиона деле Вероника Рот и Џон Грин, ненадмашни у жанру књижевности за младе и нова на листи Пола Хокинс, чији је првенац "Дјевојка у возу" постао свјетски бестселер прошле године и још се добро продаје. Пошто за неколико мјесеци стиже и филмска адаптације ове књиге, нема сумње да ће од свог дјела и даље одлично зарађивати.

Девет и по милиона долара су, пак, зарадили Џорџ Р. Р. Мартин, Ден Браун и Рик Риордан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана