Најпаметнији и "најглупљи" амерички предсједници

Avaz
Foto: Voa

Године 2006. психолог Деан Симонтон кренуо је анализирати интелигенцију америчких предсједника процјењујући њихов IQ.

Интелектуална бриљантност и отвореност према искуству били су међу фаскторима које је Симонтон користио како би добио предоџбу о томе који су предсједници заправо генији, пише Глас Америке.

Доналд Трамп  често спомиње супериорни интелект, једном се прогласивши "врло стабилним генијем". Трамп је одбио објавити своје школске податке, али предсједничка повјесничарка Барбара Пери има нека размишљања о моћи мозга бившег предсједника.

- Мислим да је он наш најлукавији предсједник и мислим да је за то потребна одређена количина интелекта - каже Пери, директорица предсједничких студија на Милер Центеру Факултета у Виргинији. “Дакле, можда неки предсједници недостатак урођене бриљантности и интелигенције надомјештају мудрошћу. И очигледно зна радити с публиком, па му то нећу одузети.

 
Он је сјајан писац

Иако је Џон Адамс, који је дипломирао на Харварду, имао највећи процијењени ИQ (175) од свих америчких вођа, Симонтон каже да је трећи амерички врховни заповједник, Томас Џеферсон (ИQ 160), био прави геније с бројним постигнућима на различитим подручјима.

- Он је сјајан писац. Као што знате, он је главни аутор Декларације о неовисности. Он је изврстан архитект, пројектирао је не само своју вилу него и оригинални кампус Факултета у Виргинији. Био је политички теоретичар. Написао је пуно политичких теорија које чине основу за наш устав - каже Симонтон, професор емеритус на одјелу за психологију на Калифорнијском факулет Давис. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана