Најотровнији паук на свијету пронађен у Аустралији

Танјуг
Foto: Агенције

СИДНЕЈ- Највећи мушки примјерак најотровнијег паука на свијету пронашао је нови дом у Аустралијском парку рептила гдје ће помоћи у спасавању живота након што је случајно откривен.

Смртоносни паук назван Херкул пронађен је на централној обали, око 80 километара сјеверно од Сиднеја, саопштио је Аустралијски парк рептила.

Експерти за пауке из оближњег парка су га пронашли и убрзо схватили да је то највећи мушки примјерак који је јавност имала прилике да види у Аустралији.

Паук је дугачак 7,9 центиметара од ноге до ноге, надмашивши претходног рекордера из 2018, мужјака љевкасте мреже по имену Колос.

Сиднејски пауци обично имају дужину од један до пет центиметара, при чему су женке углавном веће од мужјака, али не тако смртоносне. 

Углавном се налазе у шумовитим предјелима и приградским баштама од Сиднеја, најнасељенијег града у Аустралији, до приобалног града Њукасла на сјеверу и Плавих планина на западу, преноси Глас Америке.

Херкулес ће допринети програму против отрова у парку рептила. Безбедно ухваћени пауци подвргавају се „мужењу“ да би се извукао отров, неопходан за производњу анти-отрова који спасава животе.

„Навикли смо да парку донирају прилично велике паукове са љевкастом мрежом, али добијање овако великог мужјака је као да добијете џекпот. Док су женке паука у облику љевкасте мреже отровне, мужјаци су се показали као смртоноснији“, рекла је Ема Тени, задужена за пауке у Аустралијском парку рептила.

Од почетка програма 1981. године, у Аустралији није било смртних случајева од уједа паука.

Кишно, влажно вријеме дуж источне обале Аустралије у посљедње вријеме обезбиједило је идеалне услове за напредовање паукова са љевкастим мрежама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана