Најмлађа авијатичарка икада креће сама на пут око света

Танјуг
Foto: @fly.zolo/Instagram

БРИСЕЛ - Пилот Зара Рутерфорд (19) полетјела је данас на своје тромjесечно путовање око свијета и најмлађа је жена која ће самостално летјети.

Рутерфордова је са аеродрома Кортријк-Вевелгем на западу Белгије отпутовала својом ултралаком "Ајкулом", најбржим микролаким авионом на свету, пише Ројтерс.

Британско-белгијска авијатичарка се нада да ће њено путовање охрабрити више дјевојака и жена да студирају и раде у СТЕМ-у, области науке, технологије, инжињерства и математике, пише Ројтерс.

"Вољела сам одувијек ваздухопловство и СТЕМ области, али нисам видјела много других жена и дјевојака које се овиме баве. Увијек сам мислила да је то прилично тужно и обесхрабрујуће", рекла је Рутерфорд за британску агенцију и додала да се нада да може да охрабри дјевојке да уђу у то поље.

Рутерфордова циља на титулу од Шесте Вајс, која је са 30 година постала најмлађа жена која је сама летјела свијетом, а најмлађи мушки пилот Мејсон Ендру имао је 18 година када је кренуо на пут.

Рута Рутерфордове ће трајати око три мјесеца, са заустављањем у 52 земље укључујући Гренланд, Кину и Никарагву, гдје ће боравити са локалним породицама или у хотелима.

Рутерфордова је дијете пилота и има сан да сљедеће године оде на универзитет како би постала астронаут.

"Волим авантуру и мислим да је свемир вјероватно највећа авантура", рекла је Зара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана