Најдужа експозиција фотографије пронађена у лименци

Кликс
Foto: Regina Valkenborgh/herts.ac.uk

Вјерује се да фотографија која приказује сунчеве циклусе током више од осам година има најдужу експозицију икада снимљену и то у лименци за пиће.

Наиме, на фотографији су приказана 2.953 лучна трага сунца током изласка и заласка кроз промјене годишњих доба.

Фотографкиња Реџина Вокенборг била је студентица ликовне умјетности на Универзитету Хертфордшир, у јужној Енглеској, када је одлучила створити серију импровизираних фотографија.

Вокенборг је за ЦНН рекла да је почела експериментирати камерама с малом експозицијом након што је примијетила како друштво постаје дигитално.

Њене фотографије ушле су у избор за награду People's Choice Award.

"Жељела сам видјети има ли вриједности у старом аналогном стилу", казала је, објашњавајући да јој је стил фотографије омогућио експериментисање дугим експозицијама и минијатурним портретима.

Након низа успјешних експеримената с фотографијом с дуготрајном експозицијом 2012. године Вокенборг је поставила камере с малом експозицијом на телескоп у опсерваторију Универзитета Бејфордбури.

Камере су остале заборављене на телескопу, све док их у септембру ове године није уклонио главни технички службеник опсерваторија Дејвид Кемпбел.

Вокенборг је рекла да претпостављала да су све камере у квару, те је рекла Кемпбелу да све баци.

"Срећом, Дејвид је погледао прије него што је све бацио у канту", рекала је за ЦНН Вокенборг која је сада гостујући предавач на Универзитету Хертфордшир.

Фотографија с дуготрајном експозицијом често се користи за приказ протока времена у сцени, а може се постићи и модерним и старијим фотоапаратима остављајући затварач отворен дуже вријеме.

Такође, њемачки умјетник Михаел Весели до сада је држао рекорд за најдужу експозицију, а његова фотографија прати четири године и осам мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана