Најчудније заставе свијета

radiosarajevo.ba
Најчудније заставе свијета

Један од занемарених аспеката недавно завршених Олимпијских игара је могућност да се виде необичне заставе, које иначе немамо обичај тако често видјети. Но, што тачно те заставе представљају?

Науру

Мала државица у Пацифику, Науру, је једна од ријетких држава, која вам показује како је можете наћи из свемира. Плава боја на застави представља Пацифик, зелена црта је екватор, а бијела звијезда је сам оток Науру.

Гренада

Звијезде и кругови су уобичајени мотиви на заставама, но, оно што је неуобичајено је црвено-жути пламичак на лијевој страни. То је, заправо, мушкатни орашчић, један од најважнијих извозних производа Гренаде - некада зване 'Оток зачина'.

Туркменистан

Туркменистан је свјетски познат по својим предивним теписима, што је ушло и у симбол њихове заставе. Црвена пруга с лијева представља пет традиционалних медаљона који се користе у дизајнирању тепиха у тој држави.

Непал

Застава Непала није само посебна по својим мотивима, већ и по свом изгледу. Изглед заправо представља двије различите, спојене, заставе, које су стајале једна изнад друге. Једна застава симболизира сунце, а друга мјесец, док блага гримизна боја симболизира латице црвеног рододендрона, националног цвијета Непала.

Киргистан

У киргистанској легенди, национални херој, Манас Часни, је ујединио 40 племена под крваво-црвену заставу. Данашња црвена застава и даље има 40 зрака на свом сунцу, представљајући племена, али закривљене линије сунца представљају 'yурт' - традиционални шатор киргистанских номада.

Мозамбик

Неке државе славе мир са дизајном маслинове гранчице на својој заставе, док друге славе храброст у рату са мотивима мачева или пушака. Но, једино Мозамбике има АК-47 са бајонетом на својој застави. Држава је 2005. године организовала и конкурс који је требао осмислити друкчији дизајн заставе, без Калашњикова, али још увијек нема квалитетне алтернативе.

Данска

Данска застава, свакако, није међу опскурним, али се нашла на листи, јер је најстарија застава на свијету, а, ако вјерујете легенди, једина је коју је нацртао лично - Бог. За вријеме битке код Лyнданисеа 1219. године, дански свештеник се молио за чудо, кад је ова застава пала с неба и инспирала Данце да побједе своје непријатеље Естонце. Данас, све нордијске земље имају дизајн базиране на основи Данске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана