Најбоље мјесто за рођење у 2013.

Слободна Европа
Најбоље мјесто за рођење у 2013.

Ворен Бафет, један од најуспјешнијих инвеститора, говорио је да све што му се добро десило у животу има директну везу са земљом и временом у којем је рођен.

Economist Intelligence Unit, сестринска фирма британског Економиста испитивао је која ће земља бебама које се роде 2013. године пружити најбоље могућности за здрав, безбједан и просперитетан живот у наредним годинама.

Истраживачи су упоредили индекс квалитета живота са резултатима личног доживљаја среће. Богатство вам може јако помоћи, али није једини и искључиви параметар просперитета. Морају се узети у обзир ствари као што су криминал, повјерење у јавне институције, баш као и здрав породичан живот.

Хрпа је то различитих фактора, од којих су неки фиксни попут географског положаја. А други су промјенљиви као кретање становништва, друштвене и културне функције које веома зависе и од стања у свјетској економији.

Упркос глобалној кризи, времена у неким аспектима никада нису била боља: спољни показатељи раста су опали, али приходи су зато на нивоу на каквом никада у историји нису били. Животни вијек се стално продужава, политичке слободе јачају широм свијета, у посљедње вријеме у Африци и на Блиском истоку.

С друге стране, криза је оставила дубок траг у еврозони, потом у стопи незапослених и у домену личне безбједности, што је нарушило породични и социјални живот.

Све ове податке и предвиђања упоредио је Economist Intelligence Unit и дошао до резултата да је Швајцарска најбоље мјесто за рођење у идућој години. У стопу је слиједи Аустралија, а потом десетак држава у којима су јаке "мале привреде". Половина су европске земље, али само једна из еврозоне - Холандија.

Међу првих десет нема ни Њемачке, ни Француске ни Британије. Америка је пала на 16. мјесто из простог разлога што је земља задужена "до грла".

Нису се добро пласирале ни државе такозваног брзог економског развоја: Бразил, Русија, Индија и Кина. Међу 80 испитиваних најгоре мјесто за новорођенче у 2013. години убједљиво је припало Нигерији.

Према томе - Швајцарска је земља која ће новорођеним бебама понудити најбоље могућности за здрав, безбједан и просперитетан живот у наредним годинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана