Најбизарније религије на свијету

Глас Српске
Најбизарније религије на свијету

Осим што је познат као солидан глумац, име Тома Круза у задњих се неколико година ипак највише повезује с религијом под именом сајентологија. Глумац је постао други човјек Сајентолошке цркве, која је у једном тренутку преузела потпуну контролу над његовим приватним, али и професионалним животом.

Он је, с друге стране, цркви послужио као изврсна реклама преко које ће стећи још већи број поклоника. Међутим, осим сајентологије постоје још чудније и бизарније религије.

Марадонина црква или Марадонизам

Иако је својим талентом, креативношћу и енергијом заслужио своје мјесто на пиједесталу најбољих фудбалера свијета, Диего Армандо Марадона далеко је од божанства. Међутим, тако не мисли екипа која је 30. октобра 1998.године, на његов 38. рођендан, основала Марадонину цркву.
Она данас, говори се, броји преко сто хиљада чланова из 60 земаља широм свијета.

Уколико се питате шта бисте морали да урадите да постанете члан, одговор је врло једноставан – припадници ове цркве године броје од 1960., године Марадониног рођења. Такође, они често користе скраћеницу D10S као једно од Марадониних имена. Овај знак чине број Марадониног дреса 10 и реч Диос (бог). Једна од заповести које се придржавају су: "Нека Диего буде име све твоје дијеце" и ""Шири вијести о Марадониним чудима".

Црква Еда Вуда или "Woodizam"

Неки људи вjерују да је њихов спаситељ Исус, други вjерују у Мухамеда, трећи у Буду, док је некима помогао некад славни фудбалер Марадона. Међутим, постоје и они који своје спасење виде кроз клањање америчком редитељу Еду Вуду. Иако он сам није имао никакве божанске претензије, није могао ништа против бројних сљедбеника који су вјеровали да ће им његови филмови помоћи у откривању формуле за срећан и позитиван живот. Један од најважнијих ритуала "Woodista" јесте облачење у супротни пол, јер је и сам Вуд у своје филмове често укључивао трансвестите.

Црква летећег шпагети чудовишта

Свакако, једну од најбизарнијих религија на свијету познату и као пастафаријанизам зачео је Боби Хендерсон. Након одлуке државног одбора за образовање у Канзасу да се у јавним школама предаје креационизам као алтернатива еволуцији, Хендерсон је у отвореном писму које им је послао одлучио да уведе концепт вјеровања у натприродно биће и творца свијета који наликује великим шпагетама с месним куглицама.

Такође, тражио је да се пастафаријанство предаје у школама као једна од теорија креационизма. Нека од вјеровања ове сатиричне религије су да се пакао састоји од устајалог пива, а све су стриптизете у њему заражене неком од полно преносивих болести.

Црква еутаназије

Ова морбидна црква креација је не превише нормалног свештеника Криса Корде из Бостона. Циљ организације јесте да нагласи чињеницу да је свијет презатрпан људима, па је стога на вама да учините нешто против тога. Како? Врло једноставно. Све што је потребно да урадите јесте да се пријавите се на њихову веб страницу и одрекнете свог живота како би смањили популацију. Такође, осим самоубистава, они одобравају методе попут абортуса, канибализма и содомије.

Googleова црква или "googлизам"

Прича морбидних религија захватила је, нажалост, и један од највећих интернет претраживача данашњице. Оснивач овог популарног савременог култа је Мет Мекфирсон. Његови следбеници вjерују да је Google "свевидећи и свезнајући" и да је управо најпопуларнији интернет претраживач најближе што ће се човjечанство приближити божанском. На службеној страници Googleове цркве може се пронаћи и девет чињеница које доказују божанску нарав Googleа.

Религија "Свемирски људи"

Уколико желите да им се придружите, потребно је да знате да Иво Бенда, човjек из републике Чешке, није само оснивач ове изузетно бизарне религије. Он је и особа која може да телепатски комуницира с ванземаљцима који константно орбитирају око земље и траже "регруте" који су довољно вриједни да их транспортују у другу димензију.

Црква хеви метала

Иако се звук електричних гитара и бубњева на први поглед чини логичним колико и свињетина на вегетаријанском вијенчању, колумбијска Црква Пантократора у Боготи поштује Бога управо кроз хеви метал музику. Четрдесетак чланова одјевених у црну одећу и војничке чизме на први поглед више одају какве слиједбенике "тамне стране", али они за себе кажу да су најобичнији хришћани с нешто другачијим погледом на религијске церемоније.

Црква окупља озбиљне вјернике које предводи 24-годишњи Кристијан Гонзалез, бубњар и оснивач цркве. Он сматра како није добро затварати људе у стереотипе и да је потпуно нормално да исказују поштовање Исусу кроз хеви метал.

Сајентолошка црква

Према Википедији, сајентологија је покрет или скуп вјеровања и учења чија се идеологија темељи на дјелима америчког писца Л. Рона Хабарда. Изворно је успостављена као секуларна филозофија 1952. године, а њен творац је био писац научне фантастике Л. Рон Хабард.

Недуго затим, 1953. године преусмјерена је као "примјењена религијска филозофија". Хабард је своју невјероватно популарну, али истовремено необично приглупу религију засновао на тези да је живот на Земљи индиректно створило свемоћно ванземаљско биће, Џену, међугалактички диктатор који је прије 75 милиона година послао милијарде својих поданика на Земљу, смјестио их уз вулкане и затим их побио хидрогенским бомбама. Остале су само њихове душе - тхетани - из којих се касније развио живот на планети Земљи.

Џенуа су његови поданици у међувремену свргнули и затворили га у "електронску планинску замку" у којој борави до данас. Сајентолози тај мит 'скривају' од јавности, али креатори серије South park на изврстан су га начин искористили у једној од својих најбољих епизода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана