Најбизарнија мjеста на којима су изграђени аеродроми VIDEO

Агенције

Од тајне Области 51 до писте гдjе авиони падају са литице – на овим најбизарнијим аеродромима на свијету је сам пут далеко интересантнији од дестинације.

Дејли Мејл наводи неке од најинтересантнијих аеродрома на свијету, који ће свако путовање учинити узбудљивим.

Веома тајна писта

Тајно ратно ваздухопловство САД у мистериозној области, познатијој као "Област 51" има аеродром који се зове "Домаћи аеродром". Ова област је дио војног тестирања у Невади, а због њене удаљеностии слабе насељености, то је мјесто гдје се развијају различити тајни прототипи авиона и дронова и гдје се тестирају. Теоретичари завјера мисле да се на овом мјесту чувају НЛО (Непознати летећи објекти) који су пали на земљу.

Аеродром на један мјесец у години

Руски камп Барнео изграђен је 40 километара од Сјеверног пола и траје само мјесец дана у години, а то је увијек април. Камп се користи у научне сврхе и садржи читав низ авантуристичког туризма у који је укључено све, од умјетничког клизања до маратона. Аеродром представљау двије писте, али иако су направљене на леду, могу да издрже тежину авиона са 52 путника.

Приватни аеродром Џона Траволте

Џон Траволта толико воли да лети да је изградио двије прилагођене писте за његове приватне авионе, на свом имању у Флориди. Има приватни контролни центар и преноћишта за пилоте, у случају да долете касно, а чека их јутарњи лет. Траволта такође хонорарно пилотира за аустралијску авио-компанију "Кантас".

Ледена писта

Многим путницима слијетање и узлетање представља велику бригу, а замислите још да слијећете на писту од леда? Ово је приватна ледена писта која се налази на језеру Дорис у Канади. Аеродром је отворен од јануара до априла и углавном ради због радника у руднику злата на оближњем Хоп Баију.

Фестивал аеродром у пустињи

Сваког августа, на хиљаде људи долази у пустињу у Невади на фестивал "Burning Man", и у те сврхе постоји градски аеродром "Црни камен". Аеродром нема торањ и пилоти комуницирају преко заједничке фреквенције како би подјелили информације о безбједности и критичне детаље слијетања. Званична тачка аеродрома је на броју 88ХБ, иако сви његови трагови нестају у песковитој магли, дан након отварања фестивала, па је јако тешко пронаћи га некад.

Пропала писта

Французи су покушали да изграде писту на "Думон Дурвиљ" истраживачкој станици на Антарктику прије више од двије деценије. Међутим, одустали су када је област била озбиљно уништена у олуји, и то само неколико мјесеци прије него што је изграђена, а дио се потпуно сручио у воду. Ипак, дио који је остао на копну се понекад користи за слијетање.

Аеродромска писта на врху свијета

Крајем 2014. године отворен је нови аеродром на врху планина у граду Хеши у Кини. Десетине брда је сравњено како би се направиле писте на аеродрому, који је изграђен на скоро 6800 метара надморске висине.

Писта гдје авиони падају с литице

Узлетање с Матекане прилагођеног аеродрома у Лесоту у Јужној Африци је мучно искуство. Писта се налази на 2.286 метара висине на планинском јарку и потребни су челични живци за слијетање и полетање. Ако авион не успије да достиге одређену брзину за полетање, мора да падне с литице прије него што узлети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана