Нафтни бум у Сјеверној Дакоти

Борис Ђурић, Wall Street Journal
Нафтни бум у Сјеверној Дакоти

Огромне резерве нафте смјештене на дубини од три километра учиниле су Сјеверну Дакоту подручјем најбржег раста у САД.

За налазиште нафте у овој америчкој држави знало се одавно, али је тек технолошки развој остварен у посљедњих неколико година допринио да од мале и слабо профитабилне регије она постане центар револуције америчке индустрије.

Највеће нафтно поље

Експлоатација  нафте се овдје удвостручила у посљедње три године и Сјеверна Дакота је постала четврта у САД по производњи нафте, одмах иза Тексаса, Калифорније и Аљаске. Уколико се остваре данашње претпоставке до краја деценије, она би могла престићи Аљаску.

- Доста људи мисли да се нафтна индустрија у САД може отписати али то је далеко од истине - објашњава Харолд Хам предсједник компаније "Континентал Рисорсес" у Бакену која је једна од највећих нафтних компанија у региону Сјеверне Дакоте, гдје је и смјештено нафтно поље.

Чињеница је да су многи одустали од потраге за нафтом. Претпоставља се да поље у Бакену садржи око 4,3 милијарди барела нафте што га чини највећим нафтним пољем откривеним у САД у посљедњих 40 година. 

Производња нафте у Америци је опала за 50 одсто од свог врхунца седамдесетих година. Чак и са искориштавањем нафте у Бакену очекује се да се америчка производња нафте никада неће вратити на ниво из седамдесетих година.

Такође и најоптимистичније пројекције о производњи нафте у Сјеверној Дакоти говоре да она мало доприноси укупној потражњи САД за нафтом. Ипак нова производња у Бакену, заједно са новим нафтним открићима у Калифорнији и Мексичком заливу, помогла су да се америчка производња нафте први пут повећа од 1991. године.

Изградња жељезнице и запошљавање радника

Искориштавање нафте у Сјеверној Дакоти је толико брзо нарасло да су компаније морале изградити жељезницу да би транспортовале нафту на тржиште, пошто није постојао довољно широк нафтовод да преузме сву извађену нафту.

Компаније су имале проблема да нађу раднике у држави која има мање од милион становника и да одрже рад бушотина када хладни вјетар обори температуру на -10 степени Целзијуса.

Пораст производње нафте је помогао Сјеверној Дакоти да избјегне најгоре ствари које прате економску рецесију. Бум је нарочито видљив у западном дијелу земље гдје су локални ранчери постали милионери продајући обрадиву земљу испод које се налазе налазишта нафте. Радници у потрази за послом су преплавили западни град Вилистон што је довело до хроничног недостатка хотелских соба и недостатка кућа за куповину.

У граду Дикинсону, удаљеном три сата вожње јужно, недостатак радника је био толико велик да је локални "Мекдоналдс" давао 300 долара радницима само да би се запослили.

- Ко би помислио да овдје има толико нафте? Једноставно одједном смо добили нафту - објашњава Пем Рекард, шездесетшестогодишња мјештанка.

Она и њен муж Бен су и раније видјели успоне и падове ове регије и са опрезом посматрају нови нафтни бум. Они још увијек возе камионет из 1990. године иако имају двије успјешне бушотине на свом ранчу који њихова породица посједује готово 100 година. Али и они су примијетили промјене.

- Има доста људи који нису из Сјеверне Дакоте - објашњава госпођа Рекард.

Нафтна индустрија се нада да ће се значај Бакен регије проширити изван Сјеверне Дакоте. Нафтне резерве ове регије сежу до сусједне државе Монтана и преко границе у канадску област Саскачеван. Нафтне компаније су знале за постојање нафте у Бакену још од педесетих година прошлог вијека. Али нису је могле вадити због постојања чврстих и непорозних стијена. Ситуација се почела мијењати почетком 2000. године када су компаније у Тексасу почеле користити нову технику бушења у сличној геолошкој формацији у близини Форт Ворта.

Енергетски бум

Вилинстон је некада био мало мјесто које је окупљало ранчере. Али читаво море нафте и гаса испод ранчева и фарми и нова технологија вађења нафте учинила је овај мали град предводником енергетског бума у Сјеверној Америци.

Вилинстон има стопу незапослености од само 0,3 одсто и то је најмања стопа у читавом САД. На сваком ћошку се могу видјети натписи типа "Нудимо посао". Особе без завршеног факултета и са мало искуства, могу овдје наћи посао са којим се зарађује неколико стотина хиљада долара годишње.

Тако на примјер супермаркет "Волмарт" нуди плату од 19,28 долара по сату што је дупло више него у осталим дијеловима државе. Ипак чак и са оваквим платама људи се боре са цијенама изнајмљивања кућа и станова које стално расту. Такође се дешава да не могу баш сви наћи посао у овој хладној регији.

Четрдесеттрогодишњи Кенет Винтер је прије двије године напустио сунцем окупану Калифорнију и дошао у Вилистон да би убрзо схватио да не може наћи нити посао нити смјештај. Десило му се да је десет мјесеци морао живјети у свом аутомобилу који је паркирао на паркингу "Волмарта" и пицерије "Пица Хат".

Пораст насиља

У Бакену је такође дошло до наглог повећања криминала. Шериф из области Вилијамс Скот Бушинг мисли да је то попратна појава развоја урбаних насеља.

- Број фаталних саобраћајних несрећа, хапшења због дроге, физички и сексуални напади - све је то у порасту - објашњава шериф Бушинг.

- Број туча се такође повећао. Овдје је за некога сада и јутро постало вријеме за журку. Уторком навече може бити подједнако живахна атмосфера као и петком навече. Стално траје журка и ово мјесто просто бруји - каже шериф.

 Недавно су била потребна четири полицајца да би обуздали радника који је након узимања метамфетамина "полудио" и почео разбијати опрему за бушотине.

Такође је дошло до раста насиља у породици и хронични недостатак смјештаја значи да многи који трпе насиље остају да живе са насилницима. Многе жене се не осјећају сигурно да саме иду улицама.

Ипак за многе Американце погођене рецесијом модерна "грозница за златом" представља симбол америчке генијалности у проналажењу нових иновација.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана